Gå direkt till innehåll
Stingbolaget UTI-lizer möjliggör patientnära testning av urinvägsinfektioner – tar in 7 miljoner kronor.
Stingbolaget UTI-lizer möjliggör patientnära testning av urinvägsinfektioner – tar in 7 miljoner kronor.

Pressmeddelande -

UTI-lizer tar in 7 miljoner kronor – kommersialiserar patientnära test för urinvägsinfektion

De möjliggör patientnära testning av urinvägsinfektioner – och kapar därmed tid mellan testtillfälle och behandling. Nu tar det svenska healthtech-företaget och Stingbolaget UTI-lizer in drygt 7 miljoner kronor för att kommersialisera sin unika urinvägsinfektions-produkt. Bland investerarna finns ALMI Invest tillsammans med affärsänglar inom life science och nätverket Propel Capital.

Urinvägsinfektioner (UVI) är smärtsamma, påverkar 150 miljoner människor globalt och är den näst vanligaste anledningen att förskriva antibiotika i primärvården. Nuvarande tester utförs på ett fåtal centrallaboratorium vilket orsakar lång tid till resultat, varför diagnos av UVI ofta baseras endast på symtom. Onödig användning av antibiotika leder till utveckling av antibiotikaresistens, vilket klassats som ett av de största hoten mot människors hälsa enligt WHO.

– Tillsammans med våra investerare ser vi fram emot att kommersialisera ett patientnära och kliniskt korrekt test för UVI, och därmed bidra till bättre livskvalité för patienter och lämplig användning av antibiotika. Vår första produkt är en game-changer i hanteringen av UVI och det är bara den första i en rad av applikationer, säger Sofia Bertling, VD på UTI-lizer.

Det tillförda kapitalet ska användas till att sätta upp en kommersiell produktionsprocess, genomföra en klinisk studie inför IVDR/CE-certifiering och intensifiera affärsutvecklingsarbetet. För att nå dessa mål kommer teamet att expandera sin organisation genom att anställa en produktionschef och en affärsutvecklare.

– UTIlizers produkter har potential att ge signifikant snabbare, billigare och mer korrekt diagnos vid misstänkta bakteriella infektioner, t.ex. urinvägsinfektioner, genom att möjliggöra odling av prover på vårdcentraler, och på sikt i hemmet. Behovet av detta är stort över hela världen och produkten är skalbar så vi ser en enorm potential i bolaget säger Gustav Notander, Investment Manager på Almi Invest

För mer information kontakta:

Sofia Bertling, CEO
Tel: +46 (0)708 977577
E-post: sofia.bertling@utilizer.se


Om UTI-lizer

UTIlizer AB är ett svenskt healthech-företag inom point-of-need/patientnära diagnostik, grundat 2021 som en spinn-off från KTH. UTI-lizer har miniatyriserat kulturbaserad bakterieodling i ett mätsticksformat. Deras första produkt är ett test för att diagnostisera urinvägsinfektioner (UVI) vilket identifierar och kvantifierar bakterier i urinen på kortare tid och med samma noggrannhet som dagens laboratorieodling. Detta kan göras utan kostsamma laboratorieinstrument och resultatet kan läsas av med hjälp av en mobiltelefonkamera. Den stora fördelen med det diagnostiska testet är att det kan användas av en otränad operatör och därför kan utföras nära patienten dvs inom primärvård, äldrevård, akutvård och som ett nästa steg som hemtest vilket sparar tid till resultat och korrekt behandling. UTI-lizer utökar testet inom ett pågående R&D projekt med antibiotikaresistens (AST) med fokus på marknader med hög antibiotikaresistens.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Sting (Stockholm Innovation & Growth)

Sting, utnämnd till världens bästa inkubator/accelerator 2021, hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika internationella tillväxtföretag med affärsutvecklingsstöd, rekrytering, finansiering och nätverk i världsklass. Sting har hjälpt mer än 370 startups sedan 2002, varav 70 procent fortsätter att utvecklas och växa idag.

Tillsammans omsätter alla Sting-bolag mer än 3,8 miljarder kronor och de har skapat över 3400 jobb. Sting-bolagen har tillsammans attraherat mer än 9,9 miljarder kronor i privat kapital.

Sting är också en aktiv utvecklare av ekosystemet i Sverige och medgrundare av initiativ som bland annat SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Sting-alumner inkluderar bland andra: Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Läs mer på: https://sting.co/

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Relaterat innehåll

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden