Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svenskt Vatten beviljar Sweco och Predect projekt att testa ny teknik vid vattenverk i Motala

SWECO Environment AB och Predect AB meddelar att Svenskt Vatten Utveckling (SVU) har beviljat ett projekt att låta vattenenheten i Motala kommun utvärdera Predects teknik för realtidsmätning av vattenkvalitet och automatisk provtagning vid befarad mikrobiell förorening.

Projektet, som samfinansieras av samtliga projektpartners, startar upp i dag och skall pågå i ca 12 månader. Syftet är att utvärdera en teknik som kontinuerligt kan övervaka och dokumentera vattenkvaliteten i råvatten och dricksvatten för att upptäcka försämring av dricksvattenkvaliteten innan vattnet distribueras till konsumenten.

Predects system kommer inom kort att installeras och driftsättas vid Borensbergs ytvattenverk i Motala kommun. Två fristående apparater från Predect kommer då att kopplas in på det inkommande råvattnet respektive det utgående dricksvattnet. På så sätt kan variationer i råvatten korreleras med variationer i kvaliteten av det färdiga dricksvattnet.

- Vi fokuserar på att upptäcka relevanta mikroskopiska föroreningar som vi korrelerar till samma storlek som bakterie och parasiter såsom Cryptosporidium och Giardia, säger Predect tekniske och vetenskaplige chef Sudhir Chowdhury. Genom vårt forskningssamarbete med Institutionen för Mikrobiologi och bioteknik vid KTH, kommer vi även att analysera förekomsten av virus i samband med upptäckt av förorening. Virus behöver nämligen en "värdpartikel", t.ex. en bakterie, för att kunna transportera sig.

Vattenburna sjukdomar som orsakas av parasiterna Cryptosporidium och Giardia är ett prioriterat område enligt Svenskt Vatten och Livsmedelsverket. WHO har identifierat vattenburen smitta som den allvarligaste hälsorisken och pekar ut Cryptosporidium som det tydligaste exemplet på nytt hot.

- Den mikrobiella vattenanalys som normalt utförs i dagsläget vid vattenverk ger inget svar i realtid på när vattnet blev förorenat. Resultaten finns i bästa fall framme något dygn efter att smittspridning skett och värdefulla timmar och dagar går förlorade. Kopplingen mellan befarat smittillfälle och spridning av vattenburen smitta är som regel otydlig. Med Predects teknik bör det bli möjligt få fram en tydlig koppling mellan dem, säger Kenneth M Persson uppdragsledare på Sweco.

För vattenverket i Motalas del blir projektet intressant för att utvärdera möjligheten till att minimera användningen av klor vid desinfektion, alternativt använda desinfektionsmedel när det verkligen behövs. Frågan man vill ha svar på är: Är det möjligt att övervaka vattenkvaliteten med sådan precision att desinfektion endast behöver göras då faktiskt mikrobiell påverkan föreligger?

- Att branschorganisationen Svenskt Vatten ställer sig bakom projektet visar inte bara att detta är ett prioriterat område utan att vår teknik potentiellt kan vara av värde även för andra vattenverk i Sverige, säger Predects VD Karl Bohman.

För mer information vänligen kontakta:
Sweco: Kenneth M Persson, 073-412 81 67, kenneth.m.persson@sweco.se
Predect: Sudhir Chowdhury, 070-5669571, sudhir.chowdhury@predect.se

Om Sweco:
Konsultföretaget Sweco (www.sweco.se) arbetar bland mycket annat för att skapa miljövänliga och effektiva lösningar för vatten- och avloppsrening, organiskt avfall och slam. Företaget och dess föregångare har arbetat med utveckling av dricksvattenkvalitet sedan 1897.

Om Predect AB:
Predect AB (www.predect.se) är cleantech företag som har utvecklat ett system för realtidsövervakning av vattenkvaliteten och automatisk provtagning. Predects teknik kan tillämpas på både dricksvatten och renat avloppsvatten, och har pågående referensprojekt för båda segment- en i Lilla Edet respektive en i Hammarby Sjöstadsverk.

Om Vattenenheten i Motala Kommun AB:
Vattenenheten i Motala kommun (www.motala.se) ansvarar för vatten- och avloppsverk i Motala och Vadstena kommuner. I Motala finns sex vattenverk och i Vadstena två. Vattenverket i Borensberg tar råvatten från sjön Boren och bereder det genom intagssil, snabbfiltrering, pH-juistering och långsamfiltrering. Vattnet passerar uv-ljus och desinficeras slutligen före distribution. Vattenverket i Borensberg försörjer ca 3000 innevånare med dricksvatten och levererar i genomsnitt 900 m3/d.

Om Svenskt Vatten:
Svenskt Vatten (www.svensktvatten.se) är Sveriges branschorganisation för VA-verken och VA-bolagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från mer än 8 miljoner människor. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Relaterat innehåll

Relaterade event

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden