Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vattenverket i Lilla Edet först att testa ny vattensäkerhetsteknik

Lilla Edets kommun meddelar att de har signerat ett samarbetsavtal med svenska miljöteknikföretaget Predect AB. Samarbetet innebär att Predect levererar ett system som installeras på vattenverket i Lilla Edet för att sedan utvärderas under sex månader. Installationen är precis klar och systemet driftsätts idag.

Predects system är nu inkopplat på vattenverkets utgående vatten och övervakar kontinuerligt - med hjälp av en avancerad lasersensor - kvaliteten på dricksvattnet innan det går ut till Lilla Edets befolkning. Om sensorn upptäcker föroreningar/förändringar som kan vara mikroorganismer, bakterier eller parasiter, går det omedelbart ett larm till vattenverkets personal, varpå ett automatiskt vattenprov tas för analys. Händelsen dokumenteras med datum och tid.

Förutom att utvärdera de tekniska aspekterna så vill Lilla Edet även utvärdera den ekonomiska nyttan med systemet, och därför kartlägga om det kan medföra förenklade vattenprovsrutiner, reducerad klordosering och minskade samhällsekonomiska alternativkostnader.

- Predects system är mycket intressant för oss, dels för att den höjer vattensäkerheten och dels för att det finns potential att göra direkta kostnadsbesparingar inte bara för själva vattenverket utan även för hela kommunen, säger Paul Mäkelä, samhällsbyggnadschef på Lilla Edets kommun.

- Vi är med i flera forskningsprojekt inom detta område, och vi vill ligga i framkant för tekniska framsteg. Det bidrar till ökad medvetenhet och samarbete i hela regionen utmed Göta Älv, vilket i slutändan kommer befolkningen till nytta i form av ännu bättre vatten och miljö, menar Annika Ekvall, miljöchef på Lilla Edets kommun.

En gemensam projektgrupp har bildats för att kontinuerligt följa upp resultatet och utbyta information.

- Vi är väldigt glada att Lilla Edet som första svenska vattenverk vill testa vårt system. Projektet är oerhört värdefullt när det gäller att kartlägga hur externa faktorer, som till exempel ökade regnmängder, påverkar förändringar av vattenkvalitet, säger Sudhir Chowdury Predects tekniske chef och medgrundare.

Predect har sedan en vecka även en testinstallation på Hammarby Sjöstadsverk i Stockholm vid deras demonstrationsanläggning för att producera dricksvatten utav renat avloppsvatten. Det finns redan intresse från en handfull andra svenska vattenverk som Predect planerar att installera under tredje kvartalet senare i år.

För mer information kontakta:
Lilla Edets Kommun: Annika Ekvall, Miljöchef 070-647 24 79,  Annika.Ekvall@lillaedet.se

Predect AB: Sudhir Chowdury, Teknisk chef/CTO 070-5669571, sudhir.chowdury@predect.se

Om Lilla Edets kommun
Lilla Edet (www.lillaedet.se) är en kommun med 13 000 innevånare. Råvattnet kommer från Göta Älv och behandlas i vattenverket före distribution. Vattenverket, som ligger vid Göta Älvs strand mitt i Lilla Edet, försörjer ca 9000 personer med vatten. 2005 vann Lilla Edet pris för Sveriges godaste vatten.

Om Predect AB
Predect AB (www.predect.se) är cleantech företag som har utvecklat ett early-warning system för övervakning av dricksvattenkvaliteten. När systemet upptäcker förändringar av vattenkvaliteten skickas ett larm iväg och samtidigt tas automatiskt ett vattenprov för analys. Händelsen dokumenteras med tid och datum för spårbarhet. Predects kunder är vattenverk, vattenreningsverk, bryggerier etc.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Relaterat innehåll

Karl Bohman ny VD på Predect

Cleantechföretaget Predect AB (www.predect.se) har utsett Karl Bohman till ny VD från och med 15:e juni. Predect utvecklar ett system för realtidsbevakning av vattenkvalitet som gör att föroreningar i t.ex. dricksvatten och vatten för livsmedelsproduktion upptäcks omedelbart.

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)

c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden