Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utvalda cleantechbolag som får möta europeiska och amerikanska investerare – hela listan

På Stockholm Cleantech Venture Day den 11 november får lovande unga cleantechbolag möjlighet att nätverka med europeiska och amerikanska riskkapitalbolag. Affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth) har nu avslutat urvalsprocessen och över 20 svenska bolag har valts ut med ett investeringsbehov på sammanlagt cirka 350 miljoner.

"Vår målsättning är att bidra till att bolag som har lösningar på galopperande klimatproblem lättare och snabbare hittar finansiering. I år bjuder vi inte bara in svenska och amerikanska investerare, utan även riskkapitalister från hela Europa. Jag förväntar mig cirka 100 investerare på plats och trots pågående finanskris vi har redan anmälningar från USA, Frankrike, England, Tyskland, Danmark och Norge", säger Magnus Rehn, affärscoach på STING och huvudansvarig för eventet.

Viktiga kriterier i urvalsprocessen är att bolagen har en färdig produkt och viss omsättning samt att de befinner sig i en inledande expansionsfas med tydligt uttalat investeringsbehov.

"Utvärdering av förra årets mötesplats visade att över 80 procent av cleantechbolagen, som var på jakt efter kapital, förde aktiva diskussioner med en/flera investerare efter eventet, av vilka 20 procent ledde till faktiska investeringar ", berättar Magnus Rehn.

Ett av de utvalda bolagen är Solarus AB som har utvecklat en säsongsanpassad solfångare:

"Vi har utvecklat ett unikt system på världsmarknaden, där en större årsandel av totalt energibehov kan täckas med solvärme. Med 50-70% lägre materialinnehåll än andra solfångare kan vi även produktionskostnaden reduceras markant. Detta genererar väsentligt kortare pay-off-tid än traditionella solenergisystem och kan konkurrera med olja, el och fjärrvärme", säger Niclas Stenlund, VD På Solarus AB

Ett annat av de medverkande bolagen är TD Light Sweden AB har patenterat och utvecklat ett diodlysrör, StingyLight, som ersätter dagens traditionella lysrör och ger en reducering av energiförbrukningen med minst 50 %. Koncept bygger på att den befintliga armaturen inte behöver bytas ut.

"I dagsläget har vi placerat ut teströr för allmän belysning på ställen som t ex Nottingham County Council, ett kontor i Sidney och på Höganäs koncernens anläggning. För komponentanskaffning och uppbyggande av produktionslina ser vi ett kapitalbehov på cirka 30 miljoner. På förra årets event deltog vi enbart som besökare, men vi har haft stor nytta av de kontakter vi knöt då. Nu anser vi att vår produkt har utvecklats så långt att vi nu är redo att visa upp den för potentiella investerare!" säger Owe Andersson, VD på TD Light Sweden AB

Stockholm Cleantech Venture Day arrangeras den 11 november i Kista Science City, med en inledande housewarming kvällen innan. Som huvudarrangör står affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth) och medarrangörer är Stockholms Stad, Globe Forum och Kista Science City AB. Partners är Vinnova, Svenska Riskkapitalföreningen, Invest in Sweden Agency och Sweden Green Tech Building. Sponsorer är Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Bird & Bird och Länsförsäkringar. Som delfinansiär står Energimyndigheten.

"Våra samarrangörer och sponsorer visar att detta är ett prioriterat område för Sverige samtidigt som de ger en kvalitetsstämpel till evenemanget. Genom att satsa på ny svensk miljö- och energiteknik kan vi inte bara skapa nya arbetstillfällen men även ge förutsättningar för att nya svenska tillväxtföretag växer sig globala", säger Magnus Rehn.

Kontakt
Magnus Rehn, huvudansvarig för eventet och affärscoach inom cleantech på STING: 070-512 05 48, magnus.rehn@stockholminnovation.com

Solarus AB: VD Niclas Stenlund, niclas@solarus.se, 070-751 98 02

TD Light Sweden AB: Marknadskoordinator Eva Ottosson, eva@tdlight.se, 073-382 17 alt VD Owe Andersson, owe@tdlight.se, 070-53 49 570

Mer information om Stockholm Cleantech Venture Day:
www.stockholminnovation.com/cleantech

Hela listan på utvalda bolag som ställer ut på Stockholm Cleantech Venture Day:

3nine AB: Utvecklar lösningar för rening av processluft och möjliggör en extremt hög reningsgrad

AD AirDesign AB: Erbjuder lösningar för effektiv luftfiltrering.

Altimeco-Recycling Technologies AB: Effektiv däckåtervinning blir mer tillgänglig för återvinnare världen över.

Aluwave AB: Elektronisk kylteknik med unikt och differentierat system som hjälper till att kyla ner elektronikdelar.

Bioprocess Control AB
Accelererar biogasproduktprocesser och säkrar större processstabilitet. Vann Miljöinnovation 2007.

Cortus AB: Utvecklar en process, WoodRoll®, för att producera gas med högt värmevärde ur biobränslen.

EasyBusy AB: Ventilationssystem som kombinerar lufthygienisk kvalitet och termisk komfort med låg energiförbrukning.

ECOMB AB: Representerar ett nytt kostnadseffektivt verktyg för optimering av förbränningsprocesser, Ecotube-system.

Hexaformer AB: Nya lösningar för transformatormarknaden som gör det möjligt att tillverka helt slutna symmetriska burkärnor på ett miljövänligt sätt.

Mantex AB: Effektivt mätinstrument för processindustrin som mäter innehåll, föroreningar och kvalité av biomaterial.

MyFC AB: Patenterad bränslecellsreaktor som används för trådlösa laddare och batterier till bärbar elektronik.

Nanologica AB: Tredje generationens solceller med högsta effektivitet

Newbeam Sweden AB: Förser bygg, inrednings och installationsindustrin med en ny patenterad miljövänlig balk

NordIQ AB: Smarta fjärrvärmecentraler för energibolag, fastighetsägare och effektiviseringsföretag.

Ocean Harvesting Technologies AB: Utvecklar vågkraftsteknik för ren miljö och lågt elpris

Pilum AB: Erbjuder anpassade lösningar inom rökgas och vattenrening, och även värmeåtervinning för bio- och avfallsförbränningspannor.

Predect AB: Har utvecklat en av marknadens första mät- och analyssystem för realtidstest av vattenkvalitet,

REHACT AB: HVAC-teknologi för att reducera energianvändning i byggnader.

SenSiC AB: Teknik med gassensorer i kiselkarbid, där en effektivare förbränningsprocess uppnås

Solarus Solkraft i Roslagen AB: Säsongsanpassad solfångare som möjliggör ett mer effektivt sätt att fånga solvärme

TermoDeck International Ltd AB: Betongskivor till golv i byggnader som på ett energisnålt sätt behåller kyla eller värme bättre.

TD Light Sweden AB: Patenterat och utvecklat ett diodlysrör, StingyLight, som ersätter dagens traditionella lysrör

VDII Innovation AB: Erbjuder ett system för att sänka bränslekostnaderna för lastbilar och bussar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Relaterat innehåll

Relaterade event

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden