Gå direkt till innehåll
THINGS: Sveriges första hårdvaru-hubb öppnas i Stockholm

Pressmeddelande -

THINGS: Sveriges första hårdvaru-hubb öppnas i Stockholm

Den 26:e mars 2015 öppnas officiellt dörrarna för THINGS i Stockholm, Sveriges första co-working space för hårdvarustartups med globala ambitioner inom tillväxtområden som sakernas internet, wearables, 3D-skanning och -printing och medicinteknik.

Initiativet till THINGS togs av inkubatorn STING, som också initierade starten av Stockholms centrala co-working space för digitala startups, SUP46. THINGS sammanför nystartade bolag och industripartners i en unik, kollaborativ miljö. Officiella industripartners som ABB, Assa Abloy, Husqvarna, NCC och SEB får via partnerskapet nära tillgång till entreprenörerna på THINGS, och vice versa.

Detta skapar ett symbiotiskt förhållande som ofta ger inspiration till en etablerad organisations egen innovationsprocess, och kan hjälpa till att hitta lösningar på befintliga utvecklingsproblem eller behov på båda sidor. Ett brett utbud av relevanta teknikpartners, som Cisco och TeliaSonera, kommer också att spela en betydande roll på THINGS.

− THINGS är en oberoende aktör, det är inte ägt av investerare eller ett produktionsföretag − vilket skiljer sig från andra hårdvaruhubbar runt om i världen. Tillgången till maskiner för att utveckla och testa prototyper öppnar fantastiska möjligheter, och det nära engagemanget från våra industripartners är också unikt. Förutom kontakten med startups får de även en ny sorts arena att träffas på sinsemellan, säger Pär Hedberg, grundare och VD på STING och initiativtagare till THINGS.

THINGS, som är beläget i ett speciellt anpassat 2000 kvm hus på KTH Campus Valhallavägen, erbjuder startups enastående möjligheter för att utveckla prototyper, och betydande möjligheter att bygga lokala och globala nätverk som kan påskynda en internationell expansion. THINGS har plats för drygt 30 nystartade företag (kallade medlemmar) och består av delade arbetsutrymmen eller egna rum, eventutrymmen, mötesrum, en egen verkstad med laserskärare och 3D-skrivare, samt tillgång till specialutrustning och kunskap via partnerskap med KTH och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Bland medlemmarna som redan sitter på THINGS finns Volumental, en molnbaserad plattform för att skapa exakta 3D-modeller som kan användas för att specialanpassa produkter och tjänster, och Evothings, som erbjuder verktyg för effektiv utveckling av mobila appar inom sakernas internet (IoT), där mobiltelefonen ska kommunicera med uppkopplade saker och IoT- tjänster.

Genom att hålla regelbundna hårdvarurelaterade event och erbjuda flexibla, delade arbetsutrymmen och utvecklingsmöjligheter blir THINGS ett nav för innovation som samlar driftiga och inspirerande företag och individer i ett ekosystem. Andra fördelar för startups på THINGS inkluderar tillgång till ett etablerat nätverk av investerare, externa tjänster och tillverkare. På det här sättet har THINGS blivit ett nordiskt nav för innovation och hårdvara likt Highway1 och Lab IX i San Francisco.

− Skandinavisk design har ett internationellt rykte för elegant funktionalitet och ren estetik. På THINGS sammanför vi teknik och design på ett väldigt svenskt sätt, men för en internationell marknad, och ansluter några av de mest innovativa individerna och företagen i hela världen. I fotspåren av Electrolux, Ericsson och Hasselblad, bland andra, kommer THINGS att hjälpa fram nästa generation av teknik- och hårdvaruframgångar, säger Linda Krondahl, VD på THINGS.

För mer information
www.thingstockholm.com


Medlemmarna på THINGS inkluderar

Bumbee Labs - www.bumbeelabs.se
Bumbee Labs har skapat ett paradigmskifte inom besöksflödesmätningar. Med vetenskapliga metoder kan Bumbee Labs mycket noggrant räkna och flödesmäta besökare i städer, köpcentrum, flygplatser, butiker m.m. Företaget har utvecklat ett avancerat beslutstöd där användarna själva kan utforska flödena, bryta ner data, titta på heatmaps, och generera rapporter.

Evothings - www.evothings.com
Evothings erbjuder verktyg för effektiv utveckling av mobila appar inom sakernas internet (IoT), där mobiltelefonen ska kommunicera med uppkopplade saker och IoT- tjänster. Med Evothings Studio kan utvecklare med kunskap om webbteknologier snabbt och enkelt skapa mobila IoT-appar för iOS och Android för publicering på appstores.

Gleechi - www.gleechi.se
Gleechi gör det enkelt att animera händer i spel, film och virtual reality. Med hjälp av mjukvarulösningen VirtualGrasp automatiserar vi animationen av händer som kan röra sig och interagera fritt med omvärlden.

Moggles - www.moggles.com
Moggles är ett portabelt headset som använder din smartphone för att på ett enkelt och lättillgängligt sätt skapa en virtuell verklighet (VR). Med hjälp av en smartphone och ett par moggles får du en bärbar 200" 3D-skärm som med hjälp av telefonens sensorer följer ditt huvuds rörelse, och i realtid uppdaterar bilden i den riktning du tittar. Det finns många applicerbara områden för tekniken: spel, lägenhetsvisningar, utbildning, konserter eller live-streamade sportevent.

QuantifiedPlanet - www.quantifiedplanet.org
QuantifiedPlanet är en stiftelse och global gemenskap för öppen data för människor och för vår planet. QP sammankopplar personlig hälsa till städers hälsa och Jordens hälsa. QP är nu i beta-stadiet och har kontor i Stockholm och San Francisco. Vår vision är att ansluta människor, företag och städer till de hållbara utvecklingsmålen som kom ut ur FN:s konferens om hållbar utveckling Rio+20, i Rio de Janeiro 2012. Den första QP-appen kommer att lanseras i juni 2015.

Shortcut Labs - www.flic.io
Shortcut Labs är bolaget bakom Flic, en enkel och snygg trådlös knapp som skapar en genväg till dina favoritfunktioner så att du inte behöver röra mobilen över huvud taget. Med en Flic kan du skapa en genväg för att exempelvis ringa en taxi, sms:a dina nära och kära vilken plats du befinner dig på om du är i nödläge, eller bara aktivera belysningen i hemmet.

Single Technologies - www.singletechnologies.com
Single Technologies (SINGLE) utvecklar ett 3D-mikroskop som möjliggör högupplösta videor av molekyler, levande celler och vävnad i realtid. Tekniken är relaterad till Nobelpriset 2014 och har potential att leda till stora framsteg i fråga om känslighet, snabbhet och kostnad jämfört med de statiska avbildningstekniker som används idag och i nyckeltillämpningar som High Throughput Screening och DNA-sekvensering.

SoftAlarm - www.softalarm.se
Med SoftAlarm i din smartphone kan du skräddarsy din personliga trygghet efter dina behov. Med mobiltjänsten SoftAlarm kan du sända larm, manuellt eller automatiskt, upp till 12 utvalda mottagare samtidigt. Du utlöser larmet genom att trycka på larmknappen i SoftAlarm-appen eller via någon av de andra trygghetsfunktionerna. Finns för iOS och Android.

Tingeer - www.tingeer.com
Tingeer erbjuder retail-bolag en masspersonifieringestjänst, där de kan erbjuda sina konsumenter personifierade produkter producerade lokalt. Tingeer strävar efter att utveckla hur världens befolkning köper och producerar konsumtionsvaror, genom att använda det senaste inom 3D-printingteknik och molntjänster för att ansluta konsumenter, retail-bolag och 3D-skrivare.

Volumental - www.volumental.com
Volumental erbjuder skräddarsydda lösningar för enkel och robust 3D-scanning av den mänskliga kroppen. Marknadsledare inom den medicinska industrin använder idag Volumentals globalt prisade 3D-scanningsprogramvara för att specialanpassa produkter. Volumentals molnbaserade plattform gör det möjligt för vem som helst att skapa en exakt 3D-modell av sin kropp som kan användas för att anpassa produkter och tjänster.

Worldfavor - www.worldfavor.com
Worldfavor utvecklar en digital lösning som hjälper företag att övergå till hållbara affärsmetoder, nå ut med sitt hållbarhetsarbete och lyssna till sina intressenter. Samtidigt ger Worldfavor kunskap och inflytande till individer för att göra hållbara val och påverka framtidens företagande och samhälle. En ständigt växande databas möjliggör jämförelse och analys av hållbarhetsdata för ett flertal intressentgrupper. 


Industriella och akademiska nyckelpartners på THINGS

ABB - www.abb.com
ABB är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 140 000 medarbetare.

Akademiska Hus - www.akademiskahus.se
Vi är ett av landets största fastighetsbolag och med fokus på universitet och högskolor bygger och förvaltar vi hållbara kunskapsmiljöer för hela människan. Vår långa erfarenhet och fokus på trender i den akademiska världen gör att vi kan bygga både innovativt och långsiktigt. Idag har vi ett fastighetsvärde på 61,4 miljarder och en omsättning på 5,7 miljarder, och för att möta den ökande efterfrågan på kunskapsmiljöer har vi en projektportfölj på 21 miljarder. Så bidrar vi till ett klokare Sverige.

Assa Abloy - www.assaabloy.com
ASSA ABLOY är världsledande inom lås- och dörrlösningar som uppfyller slutanvändarnas krav på trygghet, säkerhet och användarvänlighet. Sedan ASSA ABLOY bildades 1994 har koncernen utvecklats från ett regionalt bolag till en internationell koncern med cirka 44 000 medarbetare, verksamhet i mer än 70 länder och en omsättning på närmare 57 miljarder SEK. I det snabbväxande området för elektromekaniska säkerhetslösningar har koncernen en ledande ställning inom till exempel passerkontroll, identifiering, entréautomatik och hotellsäkerhet.

Husqvarna - www.husqvarnagroup.com
Husqvarna Group är en världsledande tillverkare av utomhusprodukter som motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen är ledande i Europa inom trädgårdsbevattning och en världsledare inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. Koncernens produkter och lösningar säljs under varumärkena Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah och Diamant Boart via fack- och detaljhandlare till slutkunder i mer än 100 länder. Nettoomsättningen 2014 uppgick till 33 miljarder kronor och koncernen hade drygt 14 000 anställda i 40 länder.

KTH - www.kth.se
KTH är Sveriges största tekniska universitet och svarar för en tredjedel av Sveriges kapacitet av teknisk forskning och ingenjörsutbildning på högskolenivå. KTH har också ett högt fokus inom entreprenörskap och arbetar strategiskt med att utveckla Stockholms innovationsklimat.

NCC - www.ncc.se
Om NCC. Vår vision är att förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna. NCC är ett av de ledande företagen inom bygg, fastighetsutveckling och infrastruktur i norra Europa med en omsättning på 57 Mdr SEK och 18 000 anställda 2014. NCC är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.

SEB - www.sebgroup.com
SEB är en ledande nordisk finansiell koncern. Som relationsbank erbjuder SEB i Sverige och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra finansiella tjänster. I Danmark, Finland, Norge, och Tyskland har verksamheten en stark inriktning på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företagskunder och institutioner. Verksamhetens internationella prägel återspeglas i att SEB finns representerad i ett 20-tal länder runt om i världen. Den 31 december 2014 uppgick koncernens balansomslutning till 2 641 miljarder kronor och förvaltat kapital till 1 708 miljarder kronor. Koncernen har cirka 16 000 anställda.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut - www.sp.se
SP är Sveriges största polytekniska institut för forskning och innovation. Med starka forskningsmiljöer och unika laboratorier bidrar SP till stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling i svenskt näringsliv.

Teknikpartners:

Cisco - www.cisco.com
Cisco är världsledande på IT och hjälper företag att fånga morgondagens möjligheter genom att koppla upp det tidigare ouppkopplade.

TeliaSonera - www.teliasonera.com
TeliaSonera tillhandahåller nätanslutning och telekommunikationstjänster i Norden och Baltikum, på tillväxtmarknaderna i Eurasien, inklusive Ryssland och Turkiet, samt i Spanien. TeliaSonera är även den ledande europeiska grossistleverantören med ett helägt internationellt carrier-nät. 2014 uppgick omsättningen till 101,1 miljarder SEK, EBITDA till 35,2 miljarder SEK och vinst per aktie till 3,35 SEK. TeliaSonera är noterat på Nasdaq Stockholm och Nasdaq Helsinki.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden