Gå direkt till innehåll
Svenska HiLight förbättrar villkoren för människor på Indiska landsbygden

Pressmeddelande -

Svenska HiLight förbättrar villkoren för människor på Indiska landsbygden

Svenska miljöteknikföretaget HiNation har etablerat försäljningskanaler i fyra regioner i Indien för att sälja HiLight, den robusta, kraftfulla solcellslampan, tillika mobilladdaren. I samarbete med indiska Synergy Logistics Ltd, och med stöd från Tillväxtverket, ska HiLight säljas på indiska landsbygden för att skapa nya inkomstmöjligheter för invånarna. HiNation grundades 2008 och drivs av två svenska kvinnor. Deras solcellslampa, HiLight, finns idag på fem kontinenter.

Svenska HiNation AB använder det senaste inom solcellsteknologi i kombination med avancerad elektronik för att tillverka och sälja HiLight; en användarvänlig och tålig solcellslampa som efter 10 timmar i solen generar 20 timmar ljus eller 10 mobilladdningar. Tekniken bygger på högkvalitativa komponenter och en elektronik som är optimerad för att ge bra ljus och en stor mängd energi från solenergin. Den kan med fördel användas i katastrofsituationer.

Synergy Facility Services Ltd är ett indiskt företag som, med fokus på de mest utsatta grupperna i Indien, arbetar för att stödja människor i deras strävan till ett drägligare liv. De flesta kommer ursprungligen från avlägsna delar av den indiska landsbygden.

”Med bara några extra timmars ljus varje dag har vi sett en viktig förändring i skolarbetet samtidigt som föräldrarna inte känner samma oro när barnen studerar, nu när fotogenlamporna inte längre orsakar bränder och brännskador”, säger Rolly Alex, VD på Synergy Logistics Ltd.

”Eftersom vår målgrupp har en mycket låg disponibel inkomst och låg läskunnighet har vi letat efter produkter och möjligheter som kan spela en betydelsefull roll och få till en väsentlig förändring av deras livssituation. HiLight är just en sådan produkt”, fortsätter Rolly Alex.

Enligt Rolly Alex är kvinnor en viktig grupp när det gäller att skapa social och ekonomisk trygghet för familjen. HiLights användarvänlighet gör att både barn och vuxna kan använda lampan effektivt.

”Tillgång till HiLight, och därmed bra ljus, innebär goda möjligheter till ytterligare inkomster för familjerna. Man kan till exempel sälja mobilladdningar och få ett bra tillskott i kassan, och ljuset tillåter längre arbete på kvällarna för att kunna ha ett stånd öppet längre för försäljning av grönsaker, och mat; en skräddare kan sy några timmar extra; frisören kan ta emot fler kunder och så vidare”, säger Kristina Linhardt, styrelseordförande för HiNation.

”HiLight har skapats av ett ungt, dynamiskt företag med örat mot marken – de förstår vad människor som lever utan el och med små resurser behöver. Och de har redan skapat stora förändringar för människor i byar i Afrika. Vi vill nu ta HiLight till Indien och är övertygade om att vi, tillsammans med HiNation, kan göra skillnad!” säger Rolly Alex.

Kontakt
Kristina Linhardt, 070-930 50 20, kristina.linhardt@hination.se
Jill Lindström, marknads- och kommunikationsansvarig, STING, 072-213 14 22, jill.lindstrom@stockholminnovation.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden