Gå direkt till innehåll
Svenska cleantechbolaget Mantex tar in 20 miljoner för fortsatt expansion

Pressmeddelande -

Svenska cleantechbolaget Mantex tar in 20 miljoner för fortsatt expansion

Det snabbväxande miljöteknikbolaget Mantex har säkrat drygt 20 miljoner för fortsatt expansion. Energimyndigheten, riskkapitalfonden STING Capital, den tyska energijätten RWE samt grundare och anställda i bolaget står bakom finansieringen. Mantex har utvecklat en banbrytande metod för att snabbt och beröringsfritt mäta fukthalt och andra viktiga egenskaper i organiskt material.

”I stort sett hela personalstyrkan har investerat i bolaget och är nu delägare i Mantex, vilket tydligt signalerar vårt fantastiska teams tro på vår förmåga att utveckla och producera framtidens mätsystem för processindustrin. Alla anställda är mycket motiverade att skapa ett nytt globalt industriföretag. Denna finansiering möjliggör att vi kan fortsätta vår expansion av verksamheten i Europa och Nordamerika”, säger Erik Odén, VD på Mantex.

Riskkapitalfonden STING Capital går in med 4,6 miljoner och är nu den största svenska investeraren i Mantex: 
”Det här är STING Capitals hittills största investering. Fonden genomförde en mindre investering i bolaget för cirka ett år sedan och vi har därefter kunnat följa bolagets snabba expansion och det stora intresse som finns för Mantex teknologi världen över. När vi nu fick möjlighet att utöka vårt ägande bedömde vi detta som en viktig placeringsmöjlighet för STING Capital, säger Martin Gemvik, Investment Manager på STING Capital.

Nära hälften av finansieringen, 9, 5 miljoner, står Energimyndigheten för:
"Företagets mätsystem skapar förutsättningar för bättre kvalitetskontroll och därmed energieffektiviseringar som tidigare inte varit möjligt", säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger.

Den tyska energijätten RWE, och tillika tidigare delägare i bolaget, går nu in med ytterligare 3,7 miljoner.  Mantex tecknade partnerskap med RWE, Tysklands största energiproducent, under 2009. Investeringen i Mantex var RWE’s första i ett svenskt företag.

Mantex, som ligger i Kista Science City, har vidareutvecklat en etablerad mätmetod inom sjukvården för applikationer inom processindustrin. Applikationer där snabb, noggrann materialanalys av organiska material kan möjliggöra ett ökat utbyte och en minskad energiförbrukning. Bolaget har sedan 2007 stöttats av Energimyndigheten och affärsinkubatorn STING.  När RWE, Tysklands största energiproducent, för 1,5 år sedan gick in som delägare i bolaget accelererades tillväxten: Från fyra deltidsarbetande grundare till idag då bolaget sysselsätter cirka 20 personer, från en prototyp till två industrialiserade produktfamiljer och från samarbete med ett svenskt bolag till flera multinationella kundsamarbeten.

Bolaget har även tagit hem en rad fina utmärkelser, bland annat "Cleantech of the Year Award 2008". Så sent som veckan före jul fick Mantex besök av näringsminister Maud Olofsson, där Exportrådet ville visa upp Mantex som ett gott exempel på internationalisering av svenska miljöteknikföretag med stor tillväxtpotential.

Kontakt
Erik Oden, VD Mantex: erik.oden@mantex.se, 076-786 66 06
Martin Gemvik, Investment Manager STING Capital: martin.gemvik@stingcapital.com, 0705-78 95 62
Erik Olsson, affärsutvecklare Energimyndigheten: 016-544 2029 erik.olsson@energimyndigheten.se

Mer om Mantex teknologi
Mantex utvecklar produkter och teknik med syfte att effektivisera energibolags och skogsbolags användande av råvaror. Företaget har utvecklat en unik röntgenbaserad mätmetod. Med Mantex teknik är det bl.a. möjligt att snabbt och noggrant mäta fukthalt i olika organisk material (t.ex. träflis, biobränsle, pappersmass och pellets). Fukthalten är en viktig parameter vid förbränning av biobränsle i exempelvis värmekraftverk. Med bättre kunskap om fukthalten kan biobränslet utnyttjas bättre, vilket har många fördelar, inte minst för miljön. Andra egenskaper som kan mätas med Mantex mätmetod är askhalt, vikt, energivärde och densitet. Mantex fokuserar på energi, skogs- och pappersindustrin. www.mantex.se


Via Energimyndighetens pressrelease går det att se, dela och ladda ner högupplösa filmer om Mantex scanners i produktion i Domsjö Fabriker. Releasen innehåller färdigklippt reportage, klippbilder med scanners och från Domsjös produktionsmiljö, samt råintervjuer med Mantex vd, Domsjös produktionsledare och Energimyndigheten. Bilderna är fria att använda för press.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om STING Capital
Riskkapitalfonden STING Capital har bildats av affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth AB) och Innovationsbron. Övriga investerare är affärsänglar från affärsängelnätverket STING Business Angels, Pod Venture Partner, Folksam, Östersjöstiftelsen, ALMI Stockholm, Länsförsäkringar Stockholm, Peder Sager Wallenbergs Stiftelse, Allba Invest, TageHus Förvaltning och KTH Holding. STING Capital investerar i innovativa teknikbolag i tidiga skeden och med stor internationell potential. STING Capital investerar normalt 1- 4 Mkr per bolag och är oftast första externa investeraren i bolaget. www.stingcapital.com

OM STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron, KTH och Karolinska Institutet. Mer information: www.stockholminnovation.com

Om Energimyndigheten 
Vårt mål – en smartare energianvändning. Energimyndigheten är en statlig myndighet som arbetar för ett tryggt, miljövänligt och effektivt energisystem. Genom internationellt samarbete och engagemang kan vi bidra till att nå klimatmålen. Myndigheten finansierar forskning och utveckling av ny energiteknik. Vi går aktivt in med stöd till affärsidéer och innovationer som kan leda till nya företag. Vi visar också svenska hushåll och företag vägen till en smartare energianvändning. www.energimyndigheten.se

Om RWE
RWE är Tysklands största energiproducent och ett av Europas fem största energibolag. Bolagets 66 000 anställda förser mer än 14 miljoner kunder med el och 6 miljoner kunder med gas. RWE expanderar kontinuerligt i centrala och Sydöstra Europa. RWE:s investeringsprogram för byggande av en ny generation miljövänlig energiproduktion är fundamentet för bolagets framtida intäkter och energi från förnyelsebara energikällor spelar en nyckelroll i bolagets strategi framåt. www.rwe.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden