Gå direkt till innehåll
Stor satsning på 40 000 nya boenden

Pressmeddelande -

Stor satsning på 40 000 nya boenden

Trots att bostadsbristen i Stockholm ökar står 40 000 boenden i länet tomma. Det är någonting som Qasa, en ny internettjänst, tänker ändra på. Imorgon smyglanserar bolaget sin lösning på Stockholms bostadsproblem.

Trots omfattande lagändringar och skattesubventioner gapar 40 000 boenden tomma, bara i Stockholms län. Enligt undersökningar som Qasa, en ny andrahandsuthyrningstjänst som lanseras till helgen, har gjort beror detta först och främst på en sak – osäkerhet.

− Bostadsbristen skulle nästan kunna halveras om dessa underutnyttjade hem hyrdes ut men att hyra ut i andrahand har hittills inneburit en osäkerhet och ett risktagande, förklarar Mattia Tosti, en av grundarna av Qasa.

Öka förtroendet – åt båda hållen
Med siktet på dessa tomma bostäder har Qasa utvecklat en tjänst som ökar förtroendet både för hyresgästen och för hyresvärden.

− Att leta bostad är någonting väldigt påfrestande i sig och att dessutom vara orolig för att bli lurad i en desperat situation gör inte situationen enklare, menar Tosti.

Därför har stort fokus legat på transparens och ökad säkerhet för både hyresvärden och hyresgästen. Användarna har t.ex. dels möjlighet att skapa personliga profiler och därmed ”humanisera” ansökningen genom att visa att det faktiskt är en riktig person, inte bara en mejladress, som söker bostaden. Man får även stöd via Qasas hyresgaranti som försäkrar hyresvärden om att hyran blir betald.

”Inte över förrän hyresgästen flyttat ut”
Qasa skiljer sig från existerande annonsplatser på en viktig punkt: de vill hjälpa sina användare under hela uthyrningsprocessen, från den första kontakten till att hyresgästen flyttat ut på bestämt datum.

− Andra tjänster kan fylla en roll som marknadsföringskanal, men en uthyrning upphör inte förrän hyreskontraktet sägs upp och mycket kan hända fram till dess. Då kan det vara skönt med någon som håller en i handen och att man exempelvis garanteras inbetald hyra den 25:e varje månad, säger Tosti.

Uppmanar till ansvar
Samtliga personer bakom Qasa har själva upplevt eller upplever den kritiska bostadssituationen som främst drabbar unga idag.

− De som har fått ett rum över när barn flyttat ut, de med villor med separata ingångar eller kanske en gäststuga som bara står tom uppmanar vi att dra sitt strå till stacken och hjälpa någon utan ett hem. Det finns både samhälleliga och ekonomiska anledningar till att göra detta, fortsätter Tosti.

Redo för högt tryck
Teamet, som öppnar upp tjänsten för en betaversion till helgen, spår ett högt tryck inför smyglanseringen. Tio personer jobbar för att hantera anstormningen: fem programmerare med bakgrund från KTH ansvarar för den tekniska biten, ekonomiska frågor sköts av en student som läser en dubbel magisterexamen på Harvard University, en jurist med bakgrund från Vinge och en designer med fleråriga professionella meriter och en utbildning från Konstfack ger Qasa spetskompetens på alla fronter.

− Vi har alla sett fram emot lanseringen. Vi börjar nu med en testperiod för att med hjälp av användarna styra utvecklingen i rätt riktning och vi kommer att rulla ut tjänsten på bredare front senare under hösten, avslutar Tosti.

Kontakt
Mattia Tosti, VD på Qasa, 073-441 71 14, mattia@qasa.se


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden