Gå direkt till innehåll
STING Go Africa utser 6 svenska bolag som satsar på Afrika

Pressmeddelande -

STING Go Africa utser 6 svenska bolag som satsar på Afrika

Sex av världens tio snabbast växande ekonomier finns i Afrika söder om Sahara. Sex svenska bolag, med bland annat effektiva logistik-, smart city-, vattenrenings-, bostads- och energilösningar, har nu blivit utvalda av STINGs Go Africa-program för att få kunskap, kontakter, verktyg och stöd för på bästa sätt utnyttja möjligheterna som utvecklingen och den otroliga techboomen i Afrika för med sig.

Befolkningen i Afrika beräknas dubblas till 2,4 miljarder år 2050, och tillgången till smartphones och mobilt bredband exploderar över kontinenten. Nu ska internationaliseringsprogrammet STING Go Africa skapa förutsättningar för de utsedda bolagen – AsaDuro, Epishine, Greenwater, iFoodbag, Red Flash och ReStock – att snabbare lyckas med sina etableringar och affärer på utvalda afrikanska marknader.

– Både möjligheterna och utmaningarna är stora i Afrika. Med Go Africa vill vi få fler svenska innovativa småföretag att våga satsa i Afrika och ge dem verktygen att framgångsrikt etablera sig och lyckas med sina första projekt och affärer, säger Karin Ruiz, programledare för Go Africa och coach på STING.

Bolagen kommer att få tillgång till STINGs och programmets partners nätverk och få introduktioner till lokala kontakter på marknaderna, och möjlighet till soft landing på utvalda tech-hubbar i projektets fokusmarknader Kenya, Tanzania, Nigeria och Rwanda. Teamen kommer också att delta i individuella coachningsmöten varje månad för att diskutera utmaningar, framsteg, go to market-strategier och andra frågor, och få tillgång till särskilda experter för ännu mer specialiserad feedback. Det kommer också att hållas workshoppar där alla bolagen deltar för att tillsammans lösa problem som de har stött på.

Go Africa-programmet organiseras och leds av STING i samarbete med Inclusive Business Sweden, Swecare, SP och Swedish ICT, med finansiering från Tillväxtverket.

Kontakt
Magnus Rehn, programledare för Go Africa och coach på STING, magnus.rehn@stockholminnovation.com, 070-512 05 48

> Läs mer om STING Go Africa

Här är de utvalda bolagen:

AsaDuru möjliggör för afrikanska fastighetsutvecklare att skapa helt självförsörjande hem via ett integrerat och modulärt system av ”rammed earth”-konstruktion, regnvattenuppsamling, avfallshantering och solenergi. I början av 2017 siktar AsaDuru på att etablera sig i Sydafrika för att skapa ett showcase i form av ett bostadsområde.

Epishine är en avknoppning från Linköpings och Chalmers universitet kring organiska solceller. Denna nya typ av solceller tillverkas, till skillnad från traditionella kiselsolceller, på en plastfilm i en enkel tryckprocess och består endast av organiska material. Då material och tillverkning är kostnadseffektiva möjliggör detta en storskalig produktion vilket öppnar nya möjligheter till lokal elförsörjning i utvecklingsländer.

Greenwater erbjuder tillgång till rent dricksvatten och håller för närvarande på att sätta upp ett pilotprojekt på landsbygden i Rwanda, i samarbete med WASAC Ltd och universitetet. 2017 kommer Greenwater att erbjuder sina hållbara lösningar till företag och organisationer i östra Afrika samt identifiera partners för att upprätta en monteringsfabrik i Rwanda för att möta behovet på den framväxande marknaden i Östafrikanska regionen.

ifoodbag är en unik och innovativ kasse tillverkad av ett smart kompositmaterial av papper som håller kyla. Deras första tillämpning i Afrika är för lokala fiskare utmed kustremsan i Kenya, Tanzania och i områdena runt Victoriasjön, där tekniken kan möjliggöra skalbarhet och generera nya arbetstillfällen och inkomster. Att implementera ifoodbag för kyld logistik är kostnadseffektivt, hållbart och minskar svinn, vilket är banbrytande för alla mindre företagare inom denna sektor.

Red Flash levererar IT-baserade Smart City-tjänster i utvecklingsmarknader. De adresserar problem uppkomna genom snabb urbanisering. Initialt hjälper de kommuner att samla in skatter och avgifter från gatuförsäljare och från bilister med hjälp av Mobile Money. Genom att införa Smart City-tjänster och digitalisera viktiga verksamheter bidrar Red Flash till ökat välstånd, förbättrad miljö och ökad transparens.

ReStock erbjuder en digital logistiktjänst för färskvaror till småföretagare som är verksamma i informella marknader. Genom att ta bort ineffektivitet inom värdekedjor för färskvaror i Kenya syftar ReStock inte bara till att reducera driftskostnaderna för mikroentreprenörer utan även minska matsvinn genom effektiv omfördelning av osålda lager. ReStock har fått utmärkelser från Copenhagen Business School och kommer med stöd av STINGs Go Africa-program lanseras på den kenyanska marknaden i början av nästa år.

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STING har sedan 2002 hjälpt entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika tillväxtföretag. Vi erbjuder startups finansiering, affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. STING har stöttat nära 200 startups, av vilka 72 procent fortsätter att utvecklas och växa idag. Tillsammans har alla STING-bolagen en omsättning på 1,1 miljarder kronor, varav 90 procent kommer från export. De har dessutom skapat över 1200 jobb. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Relaterat innehåll

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden