Gå direkt till innehåll
STING del av miljonsatsning på Sveriges bästa inkubatorer, ska öka chansen för små tillväxtföretag

Pressmeddelande -

STING del av miljonsatsning på Sveriges bästa inkubatorer, ska öka chansen för små tillväxtföretag

Innovationsbron satsar nu 10 miljoner extra på landets främsta inkubatorer där sex stycken får en särskild satsning för snabbare utveckling av unga tillväxtbolag. Åtgärden ingår som en del i den internationella satsning som Innovationsbron lanserat för att skapa snabb tillväxt och tidig internationell etablering.

Innovationsbrons satsning baseras på Näringsdepartementets anslag där 100 miljoner öronmärkts för att stimulera en snabb tillväxt och tidig internationell etablering av unga svenska tillväxtföretag. Följande inkubatorer har utsetts att ingå i spetssatsningen: Minc, LEAD Incubator, Chalmers Innovation, STING, Uppsala Innovation Center och Uminova Innovation. Dessa inkubatorer uppfyller de höga krav som Innovationsbron har fastställt. Innovationsbron har bedömt hur väl inkubatorerna tidigare lyckats med sin uppgift och deras möjligheter att utveckla företag. En snabb, kontrollerad tillväxt är viktigt för att unga tillväxtföretag ska ha en reell chans att överleva både i Sverige och internationellt.

Innovationsbrons satsning på landets inkubatorer ingår i BIG Sweden, Innovationsbrons inkubationsprogram som syftar till att vässa inkubatorindustrin i Sverige. 46 inkubatorer ingår i någon del av Innovationsbrons BIG Sweden program.

– Men denna gång har vår målsättning varit att satsa på spets. Vi har helt enkelt valt ut några av de bästa inkubatorerna. Det här är eliten av Sveriges inkubatorer, de som visat att de kan leva upp till våra krav och vår ambition om fortsatt utveckling, säger Anders Nilsson, program manager och ansvarig för Innovationsbrons inkubatorprogram.

– Vi är förstås jätteglada över Innovationsbrons förtroende, säger Pär Hedberg, grundare och VD på STING. Den extra finansieringen tillåter oss att fokusera på det vi gör bäst och intensifiera vårt arbete med att hjälpa nystartade bolag att växa snabbare och bli stora, internationella exportföretag.

Utbildning i Silicon Valley
I Innovationsbrons inkubatorsprogram ingår bland annat en utbildningsresa till Silicon Valley där de utvalda svenska inkubatorerna får chans att möta amerikanska branschkollegor och riskkapitalister och intensivt arbeta med utvecklingsprocesser.

– En viktig del i processen handlar om att uppmuntra svenska tillväxtföretag och inkubatorer att tänka stort redan från början. Att ha sikte på att bolagen omsätter 10 miljoner kronor är inte tillräckligt i rollen att hjälpa till att skapa tillväxtbolag. Istället ska siktet vara inställt på att omsätta 100 miljoner, eller helst en miljard. Men då krävs att man själv tror stenhårt på att det är möjligt, avslutar Anders Nilsson.

Kontakt
Pär Hedberg, grundare och VD, STING, 070-855 03 18, par.hedberg@stockholminnovation.com
Maria Kessling, kommunikationschef, Innovationsbron AB, 076-880 88 10, maria.kessling@innovationsbron.se   
Anders Nilsson, Program Manager och ansvarig för Innovationsbrons inkubatorprogram, 070-674 20 02, anders.nilsson@innovationsbron.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Om Innovationsbron
Innovationsbron identifierar, utvecklar och investerar i blivande tillväxtföretag. Sedan 1994 har vi investerat i närmare 300 företag, med en årlig investeringstakt på ca 30-40 nya företag, vilket gör oss till Sveriges mest aktiva riskkapitalist i tidig fas. Innovationsbron satsar på innovativa nystartade företag med en internationell tillväxtpotential. Vi finns representerade i hela Sverige via regionala kontor. Genom vårt nationella inkubatorprogram ges blivande tillväxtföretag rätt stöd för att utveckla och skapa affärer. Innovationsbron ägs av staten och Industrifonden. Mer information: www.innovationsbron.se

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden