Gå direkt till innehåll
STING-bolagen FACIT, Orexplore och Svenska Aerogel nu redo för take off

Pressmeddelande -

STING-bolagen FACIT, Orexplore och Svenska Aerogel nu redo för take off

Igår var det dags för tre lovande startups, FACIT, Orexplore och Svenska Aerogel, att lämna affärsacceleratorn STING vid en traditionsenlig Take off-ceremoni i Hitechbuilding på Sveavägen i Stockholm. Med stöd från STINGs affärscoacher har bolagen under 18 månader bevisat sin potential att bli stora internationella tillväxtbolag.

Idén bakom FACIT dök upp när grundaren och VD:n Magnus Tucheck själv skulle köpa ny bil och insåg hur svårt och tidskrävande det var att jämföra den enorma mängden bilmärken och modeller. Den märkesoberoende och kostnadsfria söktjänsten FACIT.com samlar nu alla bilmärken och återförsäljare under ett tak och sparar både tid och pengar för nybilköparen.

När FACIT antogs till STING (Stockholm Innovation & Growth) hösten 2010 var några av utmaningarna att etablera en stark styrelse, få acceptans hos återförsäljare och säkerställa finansiering. Med stor entusiasm och envishet lyckades man nå målen och belönades dessutom med utmärkelsen ”Årets Driv” på STING Day 2011. Men den största utmaningen var att få ett bra team på plats.

– Att rekrytera nyckelpersoner och hitta drivna individer som har den entreprenörsådra som krävs för att klara av en ”bumpy road” har varit det absolut svåraste men också det viktigaste, säger Magnus Tucheck.

Det andra bolaget, Orexplore, har utvecklat och patenterat en ny och revolutionerande metod för att analysera mineralinnehåll vid prospektering och gruvbrytning. Istället för att som idag skicka proverna till laboratorieanalys, som kan ta flera veckor, ger Orexplores portabla mätinstrument svar på någon minut, ute i fält. Det innebär stor effektivisering och sparar både tid och pengar.

Orexplores VD och grundare Kevin Rebenius menar att tiden hos STING har varit värdefull på många sätt.

– Ett av de viktigaste bidragen från STING är kontaktnätet. Det har hjälpt oss både vid rekrytering och vid finansiering. STING har gett oss en kvalitetsstämpel som gjorde att våra investerare kände sig trygga genom att de visste att vi hade blivit utvalda av STING, gått igenom en tuff process och fått professionell rådgivning, säger Kevin Rebenius.

Dagens tredje bolag tillverkar aerogel, som har beskrivits som ett av de mest intressanta framtida materialen. Några användningsområden är isolering för värme och ljud, filtrering av luft och vätskor, och som tillsats i betong, färg och läkemedel. Innovationsbolaget Svenska Aerogel utvecklar och tillverkar unika och miljövänliga aerogelmaterial till en betydligt lägre kostnad än vad som idag finns på marknaden.  

När Svenska Aerogel antogs till STING var det ett företag som jobbade inom filtrering. Men under tiden i acceleratorn har bolaget fått stöd för att genomgå en stor utvecklingsprocess och ändra fokus till att idag vara ett aerogelföretag med flera tillämpningsområden och många intressenter. Man har skapat starka partnerskap med de stora ledande företagen på området och tagit in över 10 miljoner kronor i investeringar.

Vid ceremonin fick de tre bolagen motta utmärkelsen ”Certified by STING”, som ett bevis på att de nått sina uppsatta mål i affärsacceleratorn och har alla förutsättningar att nu ta nästa steg i sin utveckling.

– FACIT, Orexplore och Svenska Aerogel har verkligen uppfyllt alla krav man kan ha på tillväxtbolag i det här skedet. Nu önskar vi dem all lycka i framtiden, avslutade Pär Hedberg, grundare och VD på STING.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden