Gå direkt till innehåll
Silver till Solarus i tävlingen Miljöinnovation 2009

Pressmeddelande -

Silver till Solarus i tävlingen Miljöinnovation 2009

Igår utsågs Sveriges tre bästa miljöinnovationer, av 12 finalister valdes Solarus till silverplatsen. Bolag från hela Sverige har skickat in bidrag till tävlingen som sedan har granskats av en jury.

- Det är mycket roligt att få den här typen av uppmärksamhet och vi har redan fått många positiva kontakter i samband med arrangemanget. Bland finalisterna fanns det många spännande bolag som vi ser fram emot att diskutera samarbetslösningar med, säger Niclas Stenlund vd på Solarus.

Solarus framställer nästa generations solenergiteknik till kostnadsmedvetna storskaliga användare. Solarus geniala solpanellösningar gör att användare i hela världen kan generera antingen elektricitet eller värme eller både och (hybridsolfångare).

Solenergimarknaden finns över hela världen och tillväxttakten är mer än 40 procent. Solarus hanterar just nu betydande förfrågningar från Sydeuropa, Asien och Afrika.

Juryns motivering

Miljöteknik handlar inte bara om teknisk prestanda. Lika viktigt är hur den kan bli en helhetslösning som är intressant för kunden. Miljöinnovationen "Solarus" är ett sätt att utvinna såväl värme som el ur en och samma solfångarpanel genom att kombinera tidigare känd teknik med nya egna innovativa lösningar. Målsättningen har varit att få en konkurrenskraftig produkt som kan ge ett brett genomslag på marknaden. Juryn bedömer att miljöinnovationen "Solarus" kan få stor betydelse för att öka etableringstakten för solfångare genom att vara kostnadseffektiv och samtidigt kunna ge elenergi och varmvatten. Innovationen kan få stor betydelse på en global marknad.


Riskkapitalfonden STING Capital har nyligen investerar två miljoner i Solarus. Investeringen ska bland annat användas till ökad marknadsbearbetning och att i samarbete med underleverantörer bygga upp produktionskapaciteten. Solarus är ett bolag i STING Stockholm Innovation & Growth affärsaccelerator som hjälper innovatörer och entreprenörer att bygga framtidens internationella tillväxtföretag.


För med information:
Niclas Stenlund, vd Solarus, 070-751 98 02, niclas@solarus.se, www.solarus.se


Om Solarus hybridsolfångare
Solarus hybridsolfångare ger användaren möjlighet att producera 600 watt per m2 i en kombination av el och värme till en mer än 30% lägre kostnad än konventionella lösningar. Genom att solfångaren bygger på koncentratorteknik används ett minimum av material samtidigt som solfångaren får mycket goda prestanda. Det totala energiutbytet per m2 blir betydligt högre för en Solarus hybridsolfångare än för en traditionell solcellspanel som enbart producerar el. Målet är att komma ner i en kostnad under 0,3 dollar/W för energin (kraftvärme).

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Relaterat innehåll

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden