Gå direkt till innehåll
Rymdbolaget ska använda Scint-X teknik för avancerade rymdexperiment

Pressmeddelande -

Rymdbolaget ska använda Scint-X teknik för avancerade rymdexperiment

Scint-X har deltagit i en ESA (European Space Agency) studie kring nya tekniker för rymdtillämpningar. Tillsammans med Rymdbolaget har ett projekt genomförts, där målsättningen har varit att utföra materialstudier i rymden med hjälp av högupplösande röntgenteknik.

Projektet har varit mycket framgångsrikt, tack vare den dramatiskt förbättrade upplösningen, vilken har gett forskare och ingenjörer som varit inblandade möjligheten att studera strukturer med mycket små dimensioner.

Rymdbolaget håller för närvarande på att anpassa ett system för experiment i rymden.

”Vi är mycket glada för möjligheten att kunna utnyttja detta flexibla och kompakta system för att ge oss bästa möjliga högupplösta röntgenbilder. Den vetenskapliga utrustningen planeras att följa med i den Maser 12 raket som enligt plan skall sändas upp i maj 2011 inom ramen för ESA’s ELLIPS program”, säger Ylva Houltz, projektledare vid Rymdbolaget.

“Vi är väldigt glada för det positiva mottagandet från det internationella teamet av forskare, som har deltagit i projektet. De är mycket imponerade av vad Scint-X unika teknik kan åstadkomma. Vi har redan fått order på ett par system och vi har ytterligare förfrågningar från olika forskargrupper, både i Europa och USA, säger Per Wiklund, VD för Scint-X .

Via affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth) har Scint-X fått stöd inom affärsutveckling, finansiering och nätverk för att snabbare lyckas bygga ett internationellt tillväxtföretag. Riskkapitalfonden STING Capital har även investerat i bolaget.

Om tekniken
Scint-X erbjuder en högupplösande röntgenkamera, DXI-11000 (Desktop X-ray Imaging System). Systemet består av en CCD-kamera, som utrustats med Scint-X speciella och patenterade teknik.

Denna typ av röntgenanalys har hittills bara varit möjlig att utföra med hjälp av s.k. synkrotronstrålning. Scint-X  DXI-kamera möjliggör nu högupplösande röntgenanalys i det egna labbet, vilket gör forskare och ingenjörer  mindre beroende av den begränsade tillgången till försökstid vid speciella synkrotronanläggningar som dessutom är dyrbara att anlita.

DXI kameran är även intressant för industriella tillämpningar, exempelvis vid felanalys eller för materialanalys som kräver mycket hög upplösning.

Kontaktperson
Per Wiklund, VD Scint-X AB
E-post: per.wiklund@scint-x.com
Mobil: +46 701 110 651

Ämnen

Kategorier

Regioner


Affärsinkubatorn STING hjälper entreprenörer att snabbare lyckas bygga internationella tillväxtföretag. Med stöd inom affärsutveckling, finansiering och nätverk vill vi skapa rätt förutsättningar för nystartade bolag att expandera globalt. STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. Våra huvudpartners är Innovationsbron och KTH.

Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden