Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rogue Wave förvärvar svenska mjukvarubolaget Acumem

Förvärvet förstärker portföljen av produktivitetsverktyg och komponenter för utvecklare av multitrådade applikationer

Rogue Wave Software Inc., den största oberoende leverantören av verktyg för mjukvaruutveckling på flera olika plattformar och komponenter för nästa generations HPC applikationer, tillkännager idag att man förvärvat svenska Acumem, en ledande aktör inom prestandaoptimering för enkel- och multitrådad applikationsutveckling.

Acumem grundades 2006 för att kommersialisera teknologi utvecklad av Professor Erik Hagersten och hans forskningsgrupp vid Uppsala Universitet. Acumems patentsökta produkter underlättar avhjälpning av prestandaproblem genom att analysera minnesbandbredd och latens, datalokalitet och trådkommunikation för att därigenom kunna lokalisera och identifiera prestandaproblem.

“Förvärvet av Acumem stärker Rogue Waves strategi att föra samman en portfölj av verktyg och komponenter som minskar komplexiteten av programmering av parallella system. Acumems produkter är användarvänliga och kan användas av både prestandaexperter och icke-experter och skapar en miljö där kodoptimering, snarare än omskrivning av existerande applikationer, är den snabbaste vägen till prestanda i flerkärniga system,” säger Brian Pierce, Rogue Waves VD.”

Acumems produkter kommer nu att säljas och stödjas av Rogue Waves globala säljorganisation och partners. Acumems CTO, Professor Erik Hagersten och resten av Acumem blir nu en del Rogue Wave. De kommer att fortsätta sin verksamhet i Sverige och därmed ytterligare utöka Rogue Waves globala närvaro.

“Utvecklare och användare av HPC applikationer vet att introduktion av fler processorer och kärnor inte förbättrar en applikations prestanda per automatik och i visa fall också kan ge motsatt effekt,” säger Steve Conway, Research Vice President, High Performance Computing på analysföretaget IDC.

“En IDC studie visar att 12 % av alla användare av HPC har åtminstone några applikationer som  exekverar långsammare på deras senaste HPC system än på deras mindre, och inte lika parallella, tidigare system. Och 50 % angav att de förväntar sig att se försämrad prestanda på vissa applikationer av samma skäl inom ett år. Optimering av applikationer för dagens alltmer parallella och heterogena HPC system är en mycket utmanande uppgift. Rogue Waves portfölj av brett använda verktyg och komponenter, inkluderande Acumems produkter, är designade för att öka produktiviteten hos applikationsutvecklare och deras organisationer genom att göra denna uppgift betydligt enklare," fortsätter Steve Conway, på analysföretaget IDC.

För mer information kontakta
Erik Hagersten, CTO Acumem: 0704 25 05 02, erik@acumem.com

Om Acumem
Acumem är en leverantör av intelligent mjukvara som analyserar och optimerar prestanda för mjukvaruapplikationer i miljöer med enkel- och multikärneprocessorer. Till skillnad mot traditionella profilerare som samlar in stora mängder data men utför en begränsad analys ger Acumem specifika råd om prestandaproblem genom att identifiera dem, uppskatta varje problems vikt, rangordna dem och visa utvecklaren var i källkoden problemen har sitt ursprung. Detta gör prestandaexperter mer effektiva men gör det också möjligt för icke-experter att optimera sin kod, en mycket komplicerad aspekt av programmering av parallella program.  För mer information besök www.acumem.com

Om Rogue Wave
Rogue Wave Software, Inc. är den största oberoende leverantören av verktyg för mjukvaruutveckling på flera olika plattformar och komponenter för nästa generations HPC applikationer. Rogue Wave sammanför High Performance Computing med High Productivity Computing för att möjliggöra för utvecklare att dra nytta av kraften i parallella applikationer och flerkärniga processorer. Rogue Waves produkter reducerar komplexiteten vid prototyputveckling, utveckling, debugging och optimering av multiprocessor- och dataintensivaapplkationer. Rogue Waves kunder är branschledande i Global 2000, ISVer, OEMer, offentliga institutioner och forskningscentra som alla drar nytta av beräkningstunga och dataintensiva applikationer för att underlätta innovation och stärka sin konkurrenskraft. Rogue Wave är ett av Battery Ventures portföljbolag. För mer information, besök www.roguewave.com

Ämnen

Kategorier


OM STING (Stockholm Innovation & Growth)
Acumem är ett av över 70 bolag som har genomgått STINGs inkubatorsprocess.STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron, Stockholm Business Region, KTH och Karolinska Institutet. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden