Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rehact vinnare i första omgången av Niklas Zennströms Green Mentorship Award

I hård konkurrens med drygt 30 entreprenörsbolag inom greentech tog Rehact, med Svante Bengtsson i spetsen, igår hem priset i den första omgången av Green Mentorship Award. Priset innebär att Svante Bengtsson får Niklas Zennström som mentor under ett år samt access till Zennströms nätverk.

”Det känns framförallt oväntat! Jag hoppas att det här kan innebära en dörröppnare för oss så att vi kan komma in på nya marknader och skapa oss värdefulla kontakter”, sa Svante Bengtsson vid Dagens Industris energikonferens där vinnaren annonserades igår eftermiddag.

Rehact grundades 2005. Bolagets idé bygger på en innovation som har potential att skapa verkligt positiva effekter i stora delar av världen i form av minskade halter av koldioxid tack vare att energibehovet i fastigheter sänks. Efter några år med fokus på forskning och utveckling har bolaget nu sitt första pilotprojekt i drift i Polen.

”Anledningen att vi till slut valde Rehact som vinnare är att potentialen för Rehacts teknologi är enorm: uppvärmning och nedkylning av byggnader står för 25 procent av all energikonsumtion i Europa och i USA och är en av vår tids stora energislukare. Kan man använda energin mer effektivt får det långtgående effekter, inte minst i tillväxtländer”, säger Niklas Zennström om valet av årets vinnare.

I arbetet med att välja ut den slutgiltiga vinnaren har Niklas Zennström haft hjälp av jurymedlemmarna Claes de Neergaard, Hjalmar Winbladh, Molly Webb och Pia Gideon. Som god tvåa i GMA kom Ocean Harvesting Technologies. Zennström Philanthropies kopplar samman Niklas Zennströms bakgrund inom IT och teknologi och hans engagemang i ideellt arbete.

”Jag noterar med glädje att så pass många innovativa, svenska entreprenörer verkar inom energisektorn. Jag vet vilken betydelse det kan ha att få bolla sina idéer och tankar med en utomstående när man sitter som ensam entreprenör. Jag hoppas därför att det här priset ska bli värdefullt för Svante och Rehact. Och att det i förlängningen innebär att vi har en positiv påverkan på klimatet, det är en fråga som engagerar mig”, säger Niklas Zennström.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Rehact
Rehact AB säljer och utvecklar teknik för att väsentligt minska behovet av extern energi för värme, kyla och ventilation i byggnader. Bolaget första produkt är en unik ventilationsenhet, RVU, som tempererar friskluft till byggnader på ett energieffektivt sätt. Kring denna produkt har ett världsunikt komfortsystem för byggnader designats som kan minska behovet av extern energi med upp till 85 procent genom effektivt utnyttjande av gratis förnybar och återvunnen energi. Rehact har idag utveckling i Sverige och bedriver försäljning mot utlandet. Företaget utsågs 2008 av WWF till ett av Sveriges 12 mest intressanta miljöteknikföretag. Det har vunnit ett flertal utmärkelser i Norden, USA och Kuwait och finns med på den lista över internationellt intressanta miljöteknikföretag som USAs ambassadör i Sverige har upprättat. Mer information: www.rehact.se

Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden