Pressmeddelande -
Ny ”robothandske” förbättrar livskvaliteten för strokedrabbade
Inom två år kommer en ny innovation ”HandinMind” att förbättra livskvaliteten i vardagen för bland annat strokedrabbade patienter. Med hjälp av en smidig handske blir det möjligt att utföra handlingar som annars vore omöjliga för patienten att göra.
– HandinMinds syfte stämmer väl överens med vår ambition att ytterligare förbättra den viktiga rehabiliteringen efter stroke, säger Jörgen Borg, professor och överläkare på Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken, Danderyds sjukhus.
– Målet med vår forskning är att medverka till förbättring av rehabiliteringsprocessen efter förvärvade hjärnskador hos vuxna. Vi fokuserar på kliniskt vanliga kognitiva och motoriska funktionsnedsättningar efter bl.a. stroke, berättar Jörgen Borg.
HandinMind är ett projekt där Bioservo Technologies, Karolinska Institutet, Danderyds Sjukhus, schweiziska Hocoma och Hollands största rehabcenter Roessingh Research and Development samarbetar. Resurser har avsatts för både kravställning och validering av prototypen, vilket ytterligare säkerställer projektets syfte att ta fram en unik, anpassad s.k. Strokehandske för effektivare strokerehabilitering.
– Att kunna delta i hela projektet skapar en helhet och vi kan bidra med hela vår kompetens och erfarenhet, menar Jörgen Borg. Inom enhetens arbete bedriver vi flera multicenterstudier i samarbete med både nationella och internationella grupper, vilket har gett tillgång till en brett neurobiologiskt, kliniskt och teknologiskt metodutbud.
Innovativ och användarvänlig
– ”Strokehandsken” är ett betydande och viktigt
utvecklingsprojekt för oss i Bioservo där vi ytterligare anpassar den
patenterade SEM-teknologin i nya sammanhang, säger Tomas Ward, VD på Bioservo Technologies.
Med forskargruppen vid Danderyds Sjukhus som partner kan projektet ta del av ledande strokerehabilitering i både Holland och Sverige och på så sätt säkerställa att slutprodukten överensstämmer med våra ambitioner. Målet är en innovativ och användarvänlig Strokehandske som hjälper och underlättar för de drabbade, både i rehabiliteringsfasen, men också i det dagliga livet för en förbättrad livskvalitet. En spännande spin off-effekt av HandinMind är naturligtvis det möjliga internationella samarbetet mellan Roessingh Research and Development och Karolinska Institutet, ett samarbete som kan få livskraft även utanför det här specifika projektet.
Mer om HandinMind
Projektet HandinMind, som delvis finansieras via
EU’s Eurostarprogram, valdes hösten 2013 ut bland över 500 ansökningar att
vidareutveckla idén om en speciell ”strokehandske”. I projektet samlas
europeiska kompetenser inom den senaste robottekniken, modern
kommunikationsteknik och framgångsrik forskning kring strokerehabilitering för
att utveckla konceptet med en ”strokehandske” för effektiv rehabilitering och
stöd i vardagen. Handsken skall framgångsrikt träna nedsatta eller förlorade
motoriska funktioner hos strokepatienter, kompensera för nedsatt handfunktion
och stöd för rehabilitering i hemmiljö.
Involverade i projektet är det svenska medtechföretaget Bioservo, schweiziska Hocoma och Hollands största klinik för rehabilitering Roessingh Research & Development. Danderyds Sjukhus deltar i kravställning och validering och bidrar på så sätt till att säkerställa att slutprodukten överträffar ambitionen för modern strokebehandling.
Projektet
startar den 12-13 december
Den 12-13 december går det officiella startskottet
för ett intensivt tvådagars seminarium där projektets samtliga deltagare
träffas, informeras om och utbyter tankar om nästa steg. Projektet beräknas
pågå i två år.
Mer
om Danderyds Sjukhus och strokeprogrammet
Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken vid
Danderyds sjukhus betjänar hela Stockholmsregionen och utvecklar
rehabiliteringsprogram för personer, som drabbats av skador i hjärnan bland
annat till följd av stroke. Vid sjukhuset finns också en enhet, som tar emot
ett stort antal patienter för akut handläggning efter stroke. Sjukhuset har
uppmärksammats och blivit prisat för Sveriges bästa strokevård och utsågs av
det nationella kvalitetsregistret ”Riksstroke” till
”årets strokeenhet 2007”.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com