Gå direkt till innehåll
Ny ”robothandske” förbättrar livskvaliteten för strokedrabbade

Pressmeddelande -

Ny ”robothandske” förbättrar livskvaliteten för strokedrabbade

Inom två år kommer en ny innovation ”HandinMind” att förbättra livskvaliteten i vardagen för bland annat strokedrabbade patienter. Med hjälp av en smidig handske blir det möjligt att utföra handlingar som annars vore omöjliga för patienten att göra.

– HandinMinds syfte stämmer väl överens med vår ambition att ytterligare förbättra den viktiga rehabiliteringen efter stroke, säger Jörgen Borg, professor och överläkare på Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken, Danderyds sjukhus. 

– Målet med vår forskning är att medverka till förbättring av rehabiliteringsprocessen efter förvärvade hjärnskador hos vuxna. Vi fokuserar på kliniskt vanliga kognitiva och motoriska funktionsnedsättningar efter bl.a. stroke, berättar Jörgen Borg. 

HandinMind är ett projekt där Bioservo Technologies, Karolinska Institutet, Danderyds Sjukhus, schweiziska Hocoma och Hollands största rehabcenter Roessingh Research and Development samarbetar. Resurser har avsatts för både kravställning och validering av prototypen, vilket ytterligare säkerställer projektets syfte att ta fram en unik, anpassad s.k. Strokehandske för effektivare strokerehabilitering.

– Att kunna delta i hela projektet skapar en helhet och vi kan bidra med hela vår kompetens och erfarenhet, menar Jörgen Borg. Inom enhetens arbete bedriver vi flera multicenterstudier i samarbete med både nationella och internationella grupper, vilket har gett tillgång till en brett neurobiologiskt, kliniskt och teknologiskt metodutbud.

Innovativ och användarvänlig
”Strokehandsken” är ett betydande och viktigt utvecklingsprojekt för oss i Bioservo där vi ytterligare anpassar den patenterade SEM-teknologin i nya sammanhang, säger Tomas Ward, VD på Bioservo Technologies.

Med forskargruppen vid Danderyds Sjukhus som partner kan projektet ta del av ledande strokerehabilitering i både Holland och Sverige och på så sätt säkerställa att slutprodukten överensstämmer med våra ambitioner. Målet är en innovativ och användarvänlig Strokehandske som hjälper och underlättar för de drabbade, både i rehabiliteringsfasen, men också i det dagliga livet för en förbättrad livskvalitet. En spännande spin off-effekt av HandinMind är naturligtvis det möjliga internationella samarbetet mellan Roessingh Research and Development och Karolinska Institutet, ett samarbete som kan få livskraft även utanför det här specifika projektet.

Mer om HandinMind
Projektet HandinMind, som delvis finansieras via EU’s Eurostarprogram, valdes hösten 2013 ut bland över 500 ansökningar att vidareutveckla idén om en speciell ”strokehandske”. I projektet samlas europeiska kompetenser inom den senaste robottekniken, modern kommunikationsteknik och framgångsrik forskning kring strokerehabilitering för att utveckla konceptet med en ”strokehandske” för effektiv rehabilitering och stöd i vardagen. Handsken skall framgångsrikt träna nedsatta eller förlorade motoriska funktioner hos strokepatienter, kompensera för nedsatt handfunktion och stöd för rehabilitering i hemmiljö.

Involverade i projektet är det svenska medtechföretaget Bioservo, schweiziska Hocoma och Hollands största klinik för rehabilitering Roessingh Research & Development. Danderyds Sjukhus deltar i kravställning och validering och bidrar på så sätt till att säkerställa att slutprodukten överträffar ambitionen för modern strokebehandling.

Projektet startar den 12-13 december
Den 12-13 december går det officiella startskottet för ett intensivt tvådagars seminarium där projektets samtliga deltagare träffas, informeras om och utbyter tankar om nästa steg. Projektet beräknas pågå i två år.

Mer om Danderyds Sjukhus och strokeprogrammet
Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken vid Danderyds sjukhus betjänar hela Stockholmsregionen och utvecklar rehabiliteringsprogram för personer, som drabbats av skador i hjärnan bland annat till följd av stroke. Vid sjukhuset finns också en enhet, som tar emot ett stort antal patienter för akut handläggning efter stroke. Sjukhuset har uppmärksammats och blivit prisat för Sveriges bästa strokevård och utsågs av det nationella kvalitetsregistret ”Riksstroke” till ”årets strokeenhet 2007”.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden