Gå direkt till innehåll
Norra Djurgårdsstaden ska rena sitt dagvatten via ny innovation

Pressmeddelande -

Norra Djurgårdsstaden ska rena sitt dagvatten via ny innovation

Det innovativa miljöteknikbolaget FlexiClean AB har gjort sin första leverans och installation av dagvattenfilter till Stockholms nya miljöstadsdel, Norra Djurgårdsstaden.

”Med mottot att vara en världsledande miljöstadsdel känns det tillfredsställande att testa en lösning på ett av flera miljöproblem”, säger Hans Söderström, ansvarig för vattenarbete på Trafikkontoret i Stockholm. ”Stockholm är ju Europeisk miljöhuvudstad i år och att testa och utvärdera nya innovationer för lösningar på befintliga miljöproblem ligger i vårt intresse”.

”Vi är naturligtvis mycket glada över att just ha Norra Djurgårdsstaden som vår kund. Det ger oss en tydlig kvalitetsstämpel. Idag rinner dagvatten med mängder av föroreningar, som bly, koppar, zink, krom, nickel och olja ner i brunnarna tillsammans med dagvattnet och ofta ut i närmsta vattendrag orenat.  Det är inte hållbart, varken ekologiskt eller ekonomiskt. Och vi har en innovativ och kostnadseffektiv lösning på problemet”, säger Peder Eneroth, på Flexiclean.

FlexiClean´s filterkassetter har installerats på Gasverksvägen och Fiskartorpsvägen, en vägsträcka som för närvarande har en årsdygnstrafik på ca 20000 bilar och därför har ett starkt förorenat dagvatten.

Sedan juni 2009 sitter FlexiClean AB i affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth), där bolaget får affärsutvecklingsstöd för att snabbare lyckas bygga ett internationellt tillväxtföretag.

Om FlexiClean
FlexiClean är en ny filterhållare för rening av dagvatten. Produkten bygger på djup kunskap om dagvatten och dagvattenbrunnar och en förståelse för de utmaningar kommuner och privata aktörer ställs inför varje dag. FlexiClean är laddad med egenskaper som avsevärt förbättrar och förenklar arbetet med inspektion och underhåll av brunnen. Och den kan anpassas för rening i alla tänkbara miljöer.

Som lösning på problemet med förorenat dagvatten har man tidigare ofta använt sedimenteringsdammar, fördröjningsmagasin eller våtmarker. Men med FlexiCleans lösning så tar man hand om problemet direkt i brunnen och detta dessutom till ett starkt reducerat pris kontra övriga lösningar. Läs mer: www.flexiclean.eu

Kontakt
Peder Eneroth, VD Flexiclean, peder.eneroth@flexiclean.eu, 0739 20 32 82
Hans Söderström, trafikkontoret, 08-508 26 123

Om Norra Djurgårdsstaden
Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Husarviken i norr till Loudden i söder och är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för 10 000 nya bostäder och 30 000 nya arbetsplatser som ska kombineras med modern hamnverksamhet och annan strategisk infrastruktur. Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms miljöprofilerade utvecklingsområden och ska karaktäriseras av innerstadens kvaliteter, modernitet och täthet. Närheten till Kungliga nationalstadsparken och Lilla Värtans öppna vatten ger stadsdelen en unik inramning.

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron, Stockholm Business Region, KTH och Karolinska Institutet.

Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden