Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Musikintelligent dataprogram ger automatisk notbild av det du spelar!

Innovationsbron investerar i DoReMIR AB, som utvecklat ScoreCleaner – datorprogrammet som automatiskt ger en användbar notbild av det du spelar!

Notskrift är som bekant ett oslagbart sätt att kommunicera musik till andra som spelar och musiklärare, ensembleledare och musiker ägnar mycket tid och kraft till att ta fram noter för undervisning och framförande. De datorprogram för musiknotation som idag finns på marknaden fungerar som ett slags ”skrivmaskiner” där noterna normalt matas in stegvis, vilket kräver stora förkunskaper i bland annat musikteori. DoReMIR har utvecklat programmet ScoreCleaner som istället automatiskt framställer noter direkt när du spelar.

”Vårt program är musikintelligent till skillnad från andra program som kräver att du själv instruerar programmet hur det ska tolka det du spelar. ScoreCleaner uppfattar och tolkar det du spelar på motsvarande sätt som en musikalisk människa”, säger Sven Emtell, VD DoReMIR Music Research AB.

ScoreCleaner fungerar på så sätt att när användaren spelar på ett instrument, till exempel ett digitalpiano, kommer noterna direkt fram visuellt på den anslutna datorns skärm. Där registreras helt enkelt vilka toner som spelats. Med ett enkelt dubbelklick görs sedan en tolkning av hur detta ska noteras och omedelbart finns det en användbar notbild, färdig att skrivas ut. I ScoreCleaner finns inget som behöver noteras manuellt, inte ens taktart, tonart eller rytm.

”Det är i princip bara att starta programmet och börja musicera – du behöver inte använda till exempel en click-track/metronom. Därför är det mycket enklare, snabbare och roligare att använda än andra notationsprogram. ScoreCleaner är ett program som både professionella och amatörer inom musiklivet länge saknat”, säger Sven Ahlbäck, musiker och professor vid Kungl Musikhögskolan i Stockholm vars forskning ligger till grund för ScoreCleaner och som tillsammans med Sven Emtell utvecklat programmet.

”ScoreCleaner innebär ett helt nytt och mycket enklare sätt att skapa noter och erbjuder därmed stor och tydlig nytta för användarna. Programmet har potential att revolutionera musikers och musikpedagogers musicerande”, säger Tor Kihlberg, ansvarig Investment Manager på Innovationsbron AB.

DoReMIR Music Research AB är antaget till STING (Stockholm Innovation & Growth), en av de inkubatorer i landet som Innovationsbron är med och finansierar driften av.

För frågor vänligen kontakta:
Tor Kihlberg, Investment Manager, Innovationsbron AB, 070-143 20 51
Sven Emtell, VD, DoReMIR Music Research AB, 073-673 75 02

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


OM STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Om Innovationsbron
Innovationsbron skapar nya affärer ur forskning och innovation. Vi är specialister på kommersialisering genom att erbjuda intelligent kapital i form av affärsutveckling, ett nationellt inkubatorprogram och såddfinansiering av projekt och företag i tidig fas. Det övergripande målet är att stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för jobb i fler och växande hållbara företag. Innovationsbron arbetar över hela Sverige via sju kontor i Luleå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Innovationsbron ägs av staten och Industrifonden. Mer information: www.innovationsbron.se

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden