Gå direkt till innehåll
Klimatos grundare: Anton Unger, Philip Claesson, Henric Hansson och Christoffer Connée
Klimatos grundare: Anton Unger, Philip Claesson, Henric Hansson och Christoffer Connée

Pressmeddelande -

Klimato tar in miljoner för att hjälpa restauranger sänka sin klimatpåverkan, resan ut i Europa har redan börjat

Klimato har rest 2,6 miljoner kronor i en ängelrunda ledd av Anders Lindell som tidigare drivit en av Sveriges största hedgefonder. Startupföretaget erbjuder tjänster för att beräkna, visualisera och minska klimatpåverkan från mat. De lanserade sin applikation under 2019 och har redan signat flera stora kunder i Norge och Sverige. Nu står University College of London och flera andra universitet i England på tur att dra igång sitt klimatarbete tillsammans med Klimato.

Clarion Sign, Bastard Burgers och Sodexo är några av företagen som hittills lyckats minskat sina koldioxidutsläpp med hjälp av Klimato. Nu ska bolaget in i England och har redan flera brittiska kunder på ingång.

I Klimatos verktyg kan restauranger beräkna och märka klimatpåverkan på sin meny, sätta klimatmål, hitta förbättringsområde och följa sina framsteg för att minska sina utsläpp. Norrländska Bastard Burgers har sedan januari 2019 sänkt sin genomsnittliga klimatpåverkan per serverad portion från 4,4 kg till 3,0 kg koldioxidutsläpp tillsammans med Klimato.

– En restaurang som serverar några hundra gäster per dag har stor möjlighet att minska sina utsläpp genom små förändringar på menyn. Genom att erbjuda fler vegetariska alternativ eller minska mängden nötkött i populära rätter på menyn, kan på ett år innebära flera hundra ton i minskade koldioxidutsläpp, säger Anton Unger, VD på Klimato, som grundades på KTH.

Livsmedelsindustrin utgör cirka 25 procent av globala utsläpp och vikten av att minska klimatpåverkan från maten vi äter har lyfts, inte minst av FN:s klimatpanel, IPCC.

– Jag har länge saknat ett verktyg för redovisning av miljö- och klimatpåverkan inom livsmedelsbranschen. Klimato erbjuder just ett sådant verktyg, och med tanke på vikten av klimatarbete, inte minst från privata företag, är jag övertygad om att bolagets potential är mycket stor, säger Anders Lindell, affärsängel som nu investerar i Klimato.

Klimato kommer utöver sin expansion till England att fortsätta etablera sitt användarvänliga verktyg för att mäta och presentera klimatpåverkan från mat i övriga skandinaviska länder under 2020.

Kontakt
Anton Unger, VD på Klimato, anton@klimato.se, 070-219 04 75

Relaterade länkar

Ämnen


Om Sting (Stockholm Innovation & Growth)
Sting har sedan 2002 hjälpt entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika tillväxtföretag. Vi erbjuder startups finansiering, affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Sting har stöttat över 270 startups, av vilka 67 procent fortsätter att utvecklas och växa idag. Tillsammans har alla Sting-bolagen en omsättning på över 2,6 miljarder kronor, varav 68 procent kommer från internationell försäljning. De har dessutom skapat över 2600 jobb. Mer information: www.sting.co

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden