Gå direkt till innehåll
Fredrik Andersson/Wonderwork
Fredrik Andersson/Wonderwork

Pressmeddelande -

Johannas Stadsodlingar tar in kapital för att säkra framtida grönsaksbehov och klimat!

Food tech-bolaget Johannas odlar och säljer lokalt odlad fisk, grönsaker och örter genom ett cirkulärt kretsloppsbaserat odlingssystem som kallas för akvaponi. Sallader och kryddor odlas utan några gifter eller bekämpningsmedel i ett mini-ekosystem, där näringen fås från fiskar och naturliga bakterieprocesser i biofilmer. Johannas designar och integrerar industriellt skalbara näringsprocesser i framtidens datadrivna och automatiserade system, som minskar både miljöpåverkan och vattenförbrukningen jämfört med dagens grönsaks- och fiskodlingar.

Nu tar Johannas in 5 miljoner SEK i kapital för att designa den första ”levande matfabriken” och skapa en skalbar lösning. Kända entreprenörer går in, som MatHems grundare familjen Kull och lager- och affärsängeln Lars-Göran Ahlberger, samt Propel Capital.

Efter många besök på vår pilotanläggning av köksmästare och välkända kockar så vet vi att våra grönsaker smakar bättre, fungerar utmärkt vid tillagning och håller längre än vad som finns tillgängligt lokalt på marknaden idag berättar Anke Johanna van Lenteren, grundare och odlingsansvarig på Johannas.

Som grundare av MatHem brinner vi för bra mat på middagsbordet. Matproduktionen står idag för 20–30% av alla globala utsläpp, något som måste förändras. Johannas tar fram lokalproducerade produkter av toppkvalité i ett cirkulärt kretsloppsbaserat system, vilket betyder minimalt med resurser som krävs i hela värdekedjan. Detta tror vi är framtiden säger familjen Kull.

" Vi ser stora möjligheter i den lösning som planeras med en produktionsanläggning som är fullt skalbar och med en distributionslösning som bland annat genom samlastning möjliggör miljövänliga transporter i ett system med obruten kylkedja" säger affärsängeln Lars-Göran Ahlberger.

Idag kan man hitta grönsaker från Johannas på restauranger som Vaxholms Kastell och Steningevik. Dessutom kan man handla på lokala butiker och köpa direkt från Johannas på Rekoringar i Stockholm och Uppsala. För mer information, Thomas Bjelkeman, 070-438 63 55 eller besök johannas.org

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sting hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika internationella tillväxtföretag med affärsutvecklingsstöd, rekrytering, finansiering och nätverk i världsklass. Sting har hjälpt mer än 340 startups sedan 2002, varav 70 procent fortsätter att utvecklas och växa idag. Tillsammans omsätter alla Sting-bolag mer än 3,6 miljarder kronor och de har skapat över 3300 jobb. Stingbolagen har tillsammans attraherat mer än 7,5 miljarder i privat kapital.

Sting är också en aktiv utvecklare av ekosystemet i Sverige och medgrundare av initiativ som bland annat SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Stingalumner inkluderar bland annat: Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummeroch Mindmore.

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden