Gå direkt till innehåll
Jakten på Sveriges nästa stora fintech-idé har börjat!

Pressmeddelande -

Jakten på Sveriges nästa stora fintech-idé har börjat!

Idag är det officiell lansering för STING Startup Fintech, ett nationellt entreprenörsprogram med målet att få fram fler bolag inom bank- och finanssektorn. Stockholm rankas som Europas näst största stad inom ”fintech”, tätt efter London, och investeringar i svenska bank- och finansstartups sköt i höjden förra året, enligt en rapport från Handelshögskolan i Stockholm.

Med start i september får 12-15 noga utvalda team chansen att utveckla sina innovativa affärsidéer inom fintech-området (t ex bank-, transaktions-, lån-, försäkrings- och betalningstjänster) genom ett nytt startup-program från inkubatorn STING. Bakom initiativet står även en rad partners, bland andra SEB, MasterCard, NFT Ventures, Stockholms Handelskammare och Klarna. Programmet har en tydlig branschkoppling där erfarna entreprenörer och experter håller föredrag och delar med sig av sin kunskap.

STING Startup Fintech leds av Jane Walerud, serieentreprenör, affärsängel och tidig investerare i bland annat Lensway och Klarna; och Fredrik Rosengren, serieentreprenör och affärscoach på STING. De utvalda projekten kommer att arbeta efter ”Lean Startup”-metodiken och med verktyget ”Lean Canvas” för att utveckla idéerna.

− Alla som har en idé inom fintech borde höra av sig! Teamen kommer att få hjälp att ta fram den enklast möjliga versionen av sin produkt, en ”Minimum Viable Produkt”, för att så fort som möjligt testa den på marknaden. Vi på STING vet hur otroligt viktigt det är att snabbt komma ut och träffa potentiella kunder för att få input och undersöka om affärsidén håller, säger Fredrik Rosengren.

Under sju workshops på kvällstid kommer entreprenörer med en tidig affärsidé inom fintech att få hjälp att utvärdera och utveckla idén, och lära sig vad det innebär att bygga bolag. ”Bästa Startup-projekt” kommer att utses i finalen, och vinnaren får 10 000 kronor från NFT Ventures.

− Deltagarna kommer att kunna ta ett välgrundat beslut om deras affärsidé håller, innan de behöver säga upp sig från jobbet. STING har dessutom kontakter med de som finansierar den första svåra tiden i bolagsbyggandet, säger Jane Walerud.

SEB, MasterCard, NFT Ventures, Handelskammaren och Klarna är några av de företag och organisationer som stödjer STING Startup Fintech. Genom programmet får de inblick i och nära access till de entreprenörer som utvecklar nya, smarta finansiella lösningar, vilket kan leda till nya samarbeten och tillväxtmöjligheter för de etablerade företagen.

Efter programmet har entreprenörerna möjlighet att söka till STINGs inkubator- eller acceleratorprogram.

Fakta:

Vem kan söka? Personer i alla delar av Sverige med en egen innovativ affärsidé inom fintech med stor internationell tillväxtpotential. Skalbarhet är också ett viktigt kriterium. Teamet får gärna består av två till tre personer.
Kostnad: 0 kronor
Första workshop: 15 september
Ansökan: Senast 1 september på www.stockholminnovation.com/startup

Mer information
> Läs mer om STING Startup Fintech: www.stockholminnovation.com/startup
> Ladda ner programblad här
> Rapporten från Handelshögskolan i Stockholm: Stockholm FinTech - An overview of the FinTech sector in the greater Stockholm Region

Kontakt
Jill Lindström, marknadsansvarig, STING, 072-213 14 22, jill.lindstrom@stockholminnovation.com
Fredrik Rosengren, affärscoach, STING, 070-881 39 95, fredrik.rosengren@stockholminnovation.com
Fredrik Josefsson, marknadschef, SEB, fredrik.josefsson@seb.se
Frida Almgren, kommunikationschef, MasterCard Norden och Baltikum, 070-317 35 45, Frida_Almgren@mastercard.com
Johan Lundberg, grundare och VD, NFT Ventures, 073-988 04 22, johan.lundberg@nftventures.com
Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom, Stockholms Handelskammare, 070-949 18 26, ah@chamber.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden