Gå direkt till innehåll
Inomhuspositionerings-app vinner årets Startup Life Science

Pressmeddelande -

Inomhuspositionerings-app vinner årets Startup Life Science

Vid gårdagens finalavsluning av entreprenörsprogrammet Startup Life Science tog Lokkupp hem förstaplatsen som ”Bästa Startup-idé” och belönades med 10 000 kr. Lokkupp är en peer-to-peer tjänst för inomhuslokalisering av personal och utrustning på sjukhus som effektiviserar vardagen för sjuk- och vårdpersonal.

Igår presenterades nio nytänkande affärsidéer som under två månader har utvecklats i entreprenörsprogrammet Startup Life Science, en serie workshops i regi av STING och Innovationskontoren på KTH, Stockholms Universitet och Karolinska Institutet.

Från ett jämnt startfält utsågs den digitala lösningen Lokkupp till vinnare. Den mobila enheten bygger på en algoritm som genom ett GPS-system kan lokalisera var kirurger, läkare och sjuksköterskor befinner sig i stora sjukhusbyggnader och även var utrustning finns, vilket effektiviserar vardagen för sjuk- och vårdpersonal. Tjänsten har även stor potential att appliceras inom andra områden.

Maria Lindström, Anders Westermark, Gael Chosson, Anders Lindström, Carlo Fischione och Torbjörn Nordling är entreprenörerna bakom idén, som belönades med 10 000 kr.

– Det har varit en fantastiskt bra grund för oss att gå Startup, för att spetsa till oss när det gäller paketering och affärsmodell men också i själva pitch-momentet. Vi har verkligen fått lära oss hur vi ska sälja in vår idé, sa Maria Lindström.

Nästa steg för Lokkupp är att söka till ett acceleratorprogram och kunna fortsätta att pröva sin produkt ordentligt och på sikt ta sin affärsidé utanför Sveriges gränser.

Tävlingens jurypanel bestod av Christina Bendz, Innovationskontoret vid Stockholms universitet; Christian Krog-Jensen, KI Innovations; Bo-Ragnar Tolf, Innovationskontoret på KI och Per Anell från Almi Invest. Juryns motivering lyder:

”Teamet presenterade en mycket imponerade pitch som beskrev problemet och lösningen på ett snabbt, elegant och roande sätt. Lokkupp visar på en internationellt skalbar affärsidé där man kan se många tillämpningsområden, och teamet hade identifierat och verifierat ett tydligt första kundsegment.”

Under vårens sex workshops har programdeltagarna, som är läkare, ingenjörer, fysiker, industridesigner och arkitekter, fått utforma ett tydligare värdeerbjudande och konkretisera vem kunden är som de vänder sig till. Alla affärsidéerna visar en stor internationell tillväxtpotential och spänner över olika områden, från e-hälsa och självtestning till kompetensutveckling.

– Det har varit en mycket hög och stor bredd på kompetensen bland deltagarna och vi har flera innovationer som vänder sig direkt till utvecklingsländer. Jag är högst imponerad av den entusiasm och det engagemang som entreprenörerna visat under den här tiden, sa Gisela Sitbon, programansvarig för Startup Life Science och affärscoach på STING.

Startup är ett praktiskt orienterat träningsprogram för den som vill bli bättre på att formulera och vässa sin affärsmodell samt lägga grunderna inför en eventuell företagsstart. Programmet består av fem workshops under två månader, och är baserat på Business Model Canvas, ett överskådligt grafiskt strategiverktyg för att utveckla affärsmodeller.

Nästa omgång av Startup börjar 28 april 2014 och har ICT- och miljöteknikfokus. Idéer kring klimateffektiva och energibesparande IT-lösningar uppmuntras att söka.

Mer information: www.stockholminnovation.com/startup  

Kontakt
Maria Lindström, Lokkupp, 073-252 63 74, maria.lindstrom@clinicalinnovation.se
Gisela Sitbon, affärscoach STING, 070-282 55 58, gisela.sitbon@stockholminnovation.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden