Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Innovationsföretagen SEEC och Svenska Aerogel utsedda till Climate Solvers av WWF

Världsnaturfonden presenterade idag årets Climate Solvers. Av de fyra utvalda i Sverige är två STING-bolag: SEEC, som löser fastigheters behov av säsongsbaserad energilagring, och Svenska Aerogel, som utvecklat en billigare produktionsmetod för det extremt lätta isoleringsmaterialet aerogel. Tillsammans kan de bidra till sänkta koldioxidutsläpp med 59 miljoner ton inom tio år.

För fjärde året i rad utnämner Världsnaturfonden ett antal klimatinnovationer – teknologier som radikalt kan bidra till minskad energiförbrukning och sänkta koldioxidutsläpp. Tillsammans kan de fyra så kallade Climate Solvers bidra till reducerade växthusgasutsläpp med upp till 152 miljoner ton de närmaste tio åren. Det motsvarar drygt 2,5 gånger de svenska samlade utsläppen enligt Dagens Industri.

”Då fastigheter bidrar med en stor andel av koldioxidutsläppen, och dessutom står för runt 40 procent av den globala energiförbrukning, är det oerhört viktigt att hitta lösningar för att förbättra energieffektiviteten i fastigheter. Svenska Aerogels och SEECs innovationer har en enorm potential och bidrar till möjligheten att reducera det årliga koldioxidutsläppet med 59 miljoner ton inom tio år. Det gör dem definitivt värda utmärkelsen Climate Solver”, säger Magnus Emfel, ansvarig för WWFs arbete med klimatinnovationer.

Svenska Aerogel har tagit fram och patenterat en ny metod för att producera det högeffektiva isoleringsmaterialet aerogel till en signifikant lägre kostnad.

”Vårt mål är att bidra till ett teknikskifte inom isoleringsindustrin där etablerade produktionsmetoder och material ersätts av högeffektiv isolering producerad till låg kostnad. Att Världsnaturfonden utser oss till Climate Solver och uppmärksammar energibesparingen av vårt material ger oss ett globalt sammanhang. Vi är väldigt glada och stolta över denna utmärkelse!” säger Anders Lundström, VD på Svenska Aerogel.

Klimatinnovationen från SEEC innebär en möjlighet att lagra energi i berggrunden vilket gör att sommarvärme kan lagras för att utnyttjas till uppvärmning av fastigheter på vintern, och vinterkyla kan lagras för att användas till kylning på sommaren. Kostnader och energiförbrukning reduceras dramatiskt genom att energin lagras istället för produceras.

”Vi är otroligt stolta över att Världsnaturfonden har valt ut SEEC som en Climate Solver. SEEC har en lösning som världen behöver och jag är övertygad om att vi tack vare Världsnaturfonden kan göra vår teknologi tillgänglig snabbare”, säger Andreas Andersson, VD på SEEC.

Läs mer om STING-bolagen
SEEC: www.seec.se
Svenska Aerogel: www.aerogel.se

Läs mer om WWFs arbete för klimatinnovationer
www.climatesolver.org

Kontakt
Anders Lundström, VD på Svenska Aerogel, 070-656 80 42, anders.lundstrom@aerogel.se
Andreas Andersson, VD på SEEC, 073-335 99 70, andreas.andersson@seec.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om SEEC (Scandinavian Energy Efficiency Co. AB)
Mycket av världens energiförbrukning går åt till att värma och kyla byggnader. Men idag låter vi en stor del av den värme och kyla som produceras gå till spillo. SEECs geotermiska energisystem tar effektivt tillvara på överskottsenergi genom att lagra och återanvända den för att på nytt värma upp eller kyla byggnader. Systemet används även för att säsongslagra solenergi. Baserat på en unik och patenterad metod för att övervaka, analysera och styra energisystemet kan SEEC minska energiförbrukningen i samband med uppvärmning och kylning av t ex byggnader med upp till 90 procent. Mer information:
www.seec.se

Om Svenska Aerogel AB
Svenska Aerogel AB utvecklar och tillverkar unika, miljövänliga och återvinningsbara aerogelmaterial för en rad industriella applikationer. Några användningsområden är isolering för värme och ljud, filtrering av luft eller vätskor, eller som tillsats i t ex betong, färg, kosmetika eller läkemedel. Bolaget kan utveckla och producera varianter av aerogel till en betydligt lägre kostnad än vad som idag finns på marknaden. Teknologin erbjuder därför intressanta möjligheter för ett antal högvolymproducerande industrier. Innovationen har sitt ursprung ur forskning från både KTH och Högskolan i Gävle. Mer information:
www.aerogel.se

Om STING (Stockholm Innovation & Growth)

STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden