Gå direkt till innehåll
HiNation sprider ljus till 42 familjer i Kenya

Pressmeddelande -

HiNation sprider ljus till 42 familjer i Kenya

HiNation har i samarbete med hantverksgruppen BLOW! och Orrefors bidragit till att 42 solcellslampor, HiLights, skänks till familjer i Mathare Valley, en slumbosättning i Nairobi, Kenya. I lördags genomfördes en glasauktion på Orrefors glasbruk, och pengarna kommer att omsättas till solcellslampor till hjälporganisationen MUST i Mathare Valley. De 42 000 kr som kom in genom auktionen kommer att bidra till väsentligt förbättrade levnadsförhållanden för över 200 personer i Mathare.

– Vi är stolta och glada att BLOW och Orrefors valde HiNation som samarbetspartner för auktionen. En bidragande orsak är att vi tydligt kan visa vart pengarna tar vägen; vilken konkret nytta HiLights kan göra för mottagarna”, säger Linda Krondahl, grundare och VD för HiNation AB. ”Genom att vi har nära kontakt med mottagarna i MUST kan vi återkoppla till BLOW, Orrefors och deltagarna i helgens auktion hur deras gåvor kommer till nytta.

– Det känns fantastiskt att vår passion för glas och konsthantverk kan bli till ljus för de som verkligen behöver det, säger Markus Emilsson en av medlemmarna i BLOW.

BLOW auktionerade ut hela utställningen ”Inspired By You” och Orrefors bidrog med konstglas från Lars Hellstens tid på Orrefors glasbruket. ”Inspired By You” skapades med inspiration inlämnat av de som besökt Blow i hyttan under sommaren. Det är således inte bara de som ropade in konstföremålen under auktionen i lördags som bidragit till att 42 familjer i Mathare Valley nu kommer tillgång till solcellslampor i sina bostäder, utan även alla de som bidragit med inspiration för att göra utställningen.

– Att skapa möjlighet för så många att på ett så enkelt och lustfyllt sätt kunna bidra till något som verkligen gör skillnad för människors livsvillkor känns otroligt bra, säger BLOWs medlemmar.  

I praktiken innebär 42 solcellslampor att drygt 200 personer får en bättre livssituation. Mätningar visar att i hem där det finns tillgång till solcellslampor eller elektriskt ljus så studerar barnen i snitt två timmar mer per dag och får bättre resultat i skolan. Räknat på ett snitt av tre barn i varje familj så innebär lördagens auktion ca 250 timmars extra studietid/dag. Ljus innebär även en mycket mer tryggare och säkrare tillvaro. Ett stort problem i slumbosättningarna är fotogenrelaterade skador och fotogen är det alternativ som annars används. Bara i Angola dör 30 000 människor/år i just fotogenrelaterade skador.

Kontakt
Linda Krondahl, linda.krondahl@hination.se, 070-794 92 80

Om HiNation
HiNation AB är ett svenskt företag som utvecklar små, robusta solcellsprodukter av hög kvalitet. Företaget grundades 2008 och lanserade 2010 HiLight by HiNation. Genom att utgå från användarnas behov och bra komponenter kombinerar HiNation miljövänlighet med användarvänlighet och hållbarhet.
 
HiLight är liten bärbar, kompakt solcellsprodukt som ger användaren 20 timmar starkt ljus eller upp till 10 mobiltelefonladdningar efter en dag i solen. Företaget fokuserar på tillväxtländer, främst i Afrika och Asien, där majoriteten fortfarande lever utan el. HiLigt i används idag bland annat i massajstammar i norra Tanzania och av Rädda Barnens personal i fält. HiNation har med sitt tydliga fokus på miljömedvetenhet och fattigdomsbekämpning på tillväxtmarknader tilldelats stöd från såväl Vinnova, Tillväxtverket och SIDA.

HiNation kom i kontakt med MUST tidigt våren 2011 genom den studie som genomfördes av två studenter på KTH. MUST är en hjälporganisation i Mathare Valley, en slumbosättning i utkanten av Nairobi, som arbetar för att stödja kvinnor och barn. HiLight testades av medlemmarna för att se om och hur den kunde förbättra deras vardagliga liv. Studien visade på mycket goda resultat genom att familjerna fick både ljus i hemmet och möjligheter till en ökad inkomst.

Genom stöd från BLOW och Orrefors kan medlemmarna i MUST nu få tillgång till HiLights och därmed en väsentligt förbättrad vardag. Tack vare nära kontakt med MUST kommer vi att kunna få en bra spårbarhet, återkoppling samt foton från användningen av de HiLights som BLOW och Orrefors kunder bidragit med.

Om BLOW!
BLOW är hantverksgruppen som vill skapa en mötesplats kring hantverk, glas och konst som känns avspänd och tillgänglig för många. Under sommaren har de huserat i Orrefors hytta där de bland annat gett möjlighet för besökare att prova på att blåsa glas och uppleva glaskonst i olika utställningar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden