Gå direkt till innehåll
HandinMind – nytänkande rehabiliteringsmetod för framtidens strokepatienter

Pressmeddelande -

HandinMind – nytänkande rehabiliteringsmetod för framtidens strokepatienter

Bioservo Technologies har tillsammans med det schweiziska företaget Hocoma och holländska Roessingh beviljats anslag att vidareutveckla HandinMind, en integrerad, nytänkande lösning för effektivare strokerehabilitering med hjälp av en robothandske. Bakom projektet och stödfinansiering står den europeiska projektorganisationen Eurostar och Vinnova.

I projektet HandinMind samlas kompetenser inom avancerad robotteknik, modern kommunikationsteknik och den senaste forskningen kring rehabilitering för att utveckla en unik, intelligent ”strokehandske”.

Handsken syftar till att framgångsrikt träna nedsatta eller förlorade motoriska funktioner hos strokepatienter, kompensera för nedsatt handfunktion och även ge stöd i vårdplaneringen. Bioservos Servohandske ligger till grund för utvecklingsprojektet.

”Vi är naturligtvis entusiastiska över att vi får den här möjligheten att ta innovationshöjd i den viktiga rehabiliteringen. Stroke och andra kraftnedsättande diagnoser drabbar människor i flera åldersgrupper och innebär både personligt lidande och stora kostnader för samhället. HandinMind och ’Strokehandsken’ är ett betydelsefullt utvecklingsprojekt för oss och medför att vi kan öka farten framåt i vår ambition att bli världsledande inom personliga krafthjälpmedel”, säger Tomas Ward, VD på Bioservo Technologies.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning och är en av våra stora folksjukdomar; bara i Sverige drabbas ca 30 000 personer per år. Stroke är den sjukdom som kräver flest vårddagar inom den somatiska sjukvården. Genom rehabilitering kan man återfå många av sina förlorade förmågor eller lära sig att kompensera för dessa. Stroke beräknas kosta samhället cirka 18 miljarder kronor per år (källa: Svenska strokeförbundet).

Kontakt
Tomas Ward, VD, Bioservo Technologies, 076-894 00 40, tomas.ward@bioservo.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)

c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden