Gå direkt till innehåll
”Gör det själv”-verktyg för grafisk design och smartare solenergiomvandlare redo för global take off

Pressmeddelande -

”Gör det själv”-verktyg för grafisk design och smartare solenergiomvandlare redo för global take off

Startupbolagen Geveo och Optistring har gjort resan från idé till flygfärdiga bolag på rekordtid. Båda kom till affärsinkubatorn STING med endast en affärsidé och är nu, 18 månader senare, redo att erövra världen med sina innovationer inom grafisk design respektive solcellsindustrin. På måndagen avtackades de av STING vid en Take off-ceremoni.

Mjukvarubolaget Geveo har utvecklat ett ”gör det själv”-verktyg för grafisk design. Entreprenörerna bakom företaget såg att många organisationer idag lägger stora pengar på att låta utveckla designplattformar och manualer för sina grafiska profiler. Dessa hamnar sedan ofta i byrålådorna, medan de anställda använder egna amatörmallar eller går till dyra designbyråer även för relativt enkel formgivning.

Geveo deltog i STINGs Startup-program 2011 och vann därefter tävlingen ”Bästa startup”. Det var då grundarna bestämde sig för att satsa fullt ut på sin idé och ansökte till STINGs affärsaccelerator. Under tiden i acceleratorn har de utvecklat sin tjänst, lyckats attrahera flera stora betalande kunder och är nu redo att ge sig ut på den europeiska marknaden.

– STING har fungerat som en kvalitetsstämpel både vid kundmöten och rekrytering, vilket har varit otroligt värdefullt. Men det viktigaste vi har fått med oss är nog vårt eget ökade självförtroende. Tack vare STING har vi fått ny energi och vågar göra saker som vi förut kanske skulle fegat ur. Tidigare kändes Sverige som vår marknad, och resten av Europa som något avlägset. Men nu är vi på väg dit! säger Joakim Thornberg, grundare av Geveo.

Det andra bolaget vid måndagens avtackningsceremoni, Optistring, kom också till STING med endast en idé och några första tester genomförda. Optistring utvecklar en omriktare för att omvandla likström från solceller till växelström för elnätet, som på ett smartare och mer kostnadseffektivt sätt kan hjälpa tillverkare av solcellspaneler att förbättra sina produkter mot slutkund. Sedan grundarna klev in på STING har bolaget utvecklat sin första prototyp, gjort testinstallationer, etablerat kontakt med flera av de ledande solcellstillverkarna i världen och vuxit från tre till sju medarbetare. Dessutom har bolaget tagit in såväl statlig som privat finansiering.

– STING har varit till stor hjälp i våra finansieringsprocesser. Dessutom har de gett oss värdefulla kontakter in i sitt investerarnätverk. Det känns som att finansieringen blir enklare om man är ett STING-bolag. Man har så att säga redan passerat ett filter samtidigt som man jobbar med deras affärscoacher, vilket ger ökad trovärdighet, säger Anders Lindgren, grundare och VD på Optistring.

Vid avtackningsceremonin fick Geveo och Optistring motta utmärkelsen ”Certified by STING” som ett bevis på att de genomgått inkubatorns Business Accelerator och nu är redo att ta nästa steg i sin utveckling. STINGs VD Pär Hedberg passade på att skicka med bolagen några tips inför deras kommande internationaliseringsresa.

– Entreprenörskap handlar om passion, mod och vilja. De som lyckas är de som kan behålla tanken på att bygga något stort även vid motgångar. Saker går inte alltid som man har tänkt sig, och då måste man ha modet att tänka om och tänka nytt. Dessutom gäller det att vara snabb, och att jobba nära sina kunder för att säkerställa att man gör rätt saker, avslutade Pär Hedberg.

Kontakt
Joakim Thornberg, grundare, Geveo, 070-141 93 03, joakim@geveo.se
Anders Lindgren, grundare och VD, Optistring, 070-461 20 04, anders@optistring.com
Jill Lindström, marknads- och kommunikationsansvarig, STING, 072-213 14 22, jill.lindstrom@stockholminnovation.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden