Gå direkt till innehåll
Företag bakom ny superplast tilldelas 2 MSEK för fortsatt utveckling

Pressmeddelande -

Företag bakom ny superplast tilldelas 2 MSEK för fortsatt utveckling

Nu står det klart att det unga materialteknikbolaget Mercene Labs AB, som står bakom en ny superplast med stor framtidspotential, får ta emot 2013 års Ingemar Croon Award på 2 miljoner kronor. Kapitaltillskottet möjliggör en fortsatt utveckling av företaget och materialet inom flera olika applikationsområden.

Mercene Labs utvecklar ett fast, torrt och formbart plastmaterial som möjliggör användandet av kraftfull epoxykemi i helt nya tillämpningar.

– Först kan du forma det som du vill, för att sedan aktivera epoxin för stark bindning till underlaget. Man kan kalla det en materialplattform och en utveckling av epoxilimmet, säger Fredrik Carlborg, medgrundare och VD på Mercene Labs, ett spin off från KTH, Mikro- och nanosystem (MST).

Materialet vänder sig enligt Fredrik Carlborg till marknader som har att göra med integration av heterogena material. Typiska tillämpningar finns inom elektronikindustrin för att exempelvis paketera komponenter. Där integreras ofta mikromönstrade plastdetaljer som limmas fast på ett kiselsubstrat, vilket är svårt rent processmässigt.

– Med vårt material får man en plastdetalj med rätt form och egenskaper MEN som har limmet inbyggt i själva plasten. På så sätt bidrar vårt material till snabbare och billigare processer.  En tänkbar tillämpning är LED:ar där en plastlins enkelt fästs på en diod utan att använda något flytande lim. Det gör att det går att spara ett helt processteg, du slipper limma fast LED-linsen på komponenten. Så inkapsling av mikroelektronikkomponenter är en nisch bland flera, säger Tommy Haraldsson, medgrundare och teknisk chef på Mercene Labs.

Ingemar Croon Award på 2 miljoner kronor, som delas ut årligen, ger en unik möjlighet för unga lovande företag att genom finansiellt stöd utveckla sin affärsidé i ett tidigt skede.

– Ingemar Croon Award gör att vi kan anställa fler personer och låta företaget växa. Vi har idag ett koncept och nu kan vi ta det till nästa nivå med produkter. Priset och pengarna innebär också att vi kan testa systematiskt mot tänkbara marknader, säger Fredrik Carlborg.

Förutom 2 miljoner kronor innebär Ingemar Croon Award också att Mercene Labs ges möjlighet att ta plats i KTHs inkubatorlab Greenhouse Labs, något Fredrik Carlborg är mycket positiv till.

– Det kommer att ge oss närhet till andra startupföretag inom liknande verksamhetsområden. Det är en innovativ och bra miljö och ger oss ett bra kontaktnät. Vi ska inte heller glömma alla toppmoderna och fina lab, säger Fredrik Carlborg.

Målet för Mercene Labs, som får kontinuerligt affärsutvecklingsstöd genom affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth), är att bli ett tillverkande företag och Fredrik Carlborg berättar att företaget redan har kontakt med stora spelare inom flera olika branscher där materialplattformen löser viktiga olösta problem.

Mercene Labs AB tilldelas Ingemar Croon Award med följande motivering:

”Grundarna till företaget har genom sin forskning vid KTH utvecklat en ny typ av teknologiplattform inom polymera material. Teknologin bygger på kommersiellt tillgängliga byggstenar, som genom unika kombinationer av olika polymerisationsprocesser kan generera egenskaper som ger fördelar inom många olika användningsområden. Teamet bakom företaget har identifierat flera applikationer med mycket stor internationell potential och har redan etablerat lovande kontakter med potentiella kunder. Ingemar Croon Award underlättar för bolaget att säkerställa ett kommersiellt genombrott och genom teamets tydliga ambition att utveckla Mercene Labs till ett framgångsrikt tillväxtföretag, kommer bolaget också att kunna bidra till den dynamiska utvecklingsmiljön i Greenhouse Labs.”

Kontakt

Fredrik Carlborg, VD, Mercene Labs, 070-543 01 65, fredrik.carlborg@mercenelabs.com 
Mikael Lindström, dekan, kemiskolan vid KTH, 070-373 90 93, mil@kth.se
Jill Lindström, marknads- och kommunikationsansvarig, STING, 072-213 14 22, jill.lindstrom@stockholminnovation.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ingemar Croon Award

Genom en donation om 10 miljoner kronor inrättades 2012 Ingemar Croon Award vid KTHs inkubatorlab Greenhouse Labs. Priset har namngetts efter Ingemar Croon, tidigare docent och industriprofessor vid KTH. Den årliga vinnaren av Ingemar Croon Award tilldelas 2 miljoner kronor som ger en unik möjlighet för unga lovande företag att genom finansiellt stöd utveckla sin affärsidé i ett tidigt skede.

Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista, Stockholm. Huvudpartners är Almi Företagspartner och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden