Gå direkt till innehåll
FLOX-teamet (från vänster till höger): CTO Marco Moletta, CEO Sara Nozkova, Technical Director Massimo Girondi, CPO Matteo Tadiello
FLOX-teamet (från vänster till höger): CTO Marco Moletta, CEO Sara Nozkova, Technical Director Massimo Girondi, CPO Matteo Tadiello

Pressmeddelande -

FLOX Robotics lanserar det första helt autonoma drönarsystemet någonsin för att avlägsna vilda djur från odlad mark som en del i en kommersiell testfas med start i april

  • FLOX lösning består av av drönaren Hugin och basstationen Oden - produktnamn som tar fasta på den nordiska identiteten.
  • Hugin-drönaren använder FLOX:s egenutvecklade AI-system för att identifiera vilda djur, flyga med precision och avvisa djuren med hjälp av ultraljud.
  • Markägare och jordbrukare som besväras av vilda djur kan anmäla sig nu för att delta i FLOX kommersiella testfas under 2022.
  • FLOX fortsätter att utöka teamet med en CMO, viltforskare och fler roller under februari.
  • Nu börjar nedräkningen till uppskjutningen av OH-1.

    STOCKHOLM, Sverige - 23 februari 2022  - FLOX Robotics (FLOX AB), ett nystartat företag som tillhandahåller autonoma drönare utrustade med artificiell intelligens och som ingår i Sting Incubate Deeptech, närmar sig sin första stora milstolpe: det första helt autonoma drönarsystemet som avvisar vilda djur från odlad mark levereras i april 2022 till sin första kund. Detta markerar startskottet för FLOX:s 12 månader långa kommersiella testfas. Under året kommer lösningen rullas ut till ett dussintal kunder, vilket gör det möjligt för FLOX att tillämpa och ytterligare finjustera sin teknik på en mängd olika odlade fält och unga skogsmarker.

    ”Tack vare att våra entusiastiska tidigare användare har vi kunnat tidigarelägga lanseringen av FLOX. Många upplever ett växande problemen med vilda djur och vill gärna vara del av utvecklingen av FLOX genom att börja använda systemet i ett tidigt skede med full förståelse för att vi ännu inte har testat vår lösning fullt ut i kritiska situationer och olika miljöer och förhållanden. Vi är överlyckliga över att redan nu få möjlighet att sälja våra system och samtidigt finjustera tekniken, testa hårdvaran skarpt och ge våra AI-system möjlighet att skaffa sig enorma mängder erfarenhet inom en mängd olika områden," säger Sara Nozkova, vd för FLOX.

    FLOX:s mission – samexistens med vilda djur

    FLOX vänder det som tidigare var en konflikt mellan människa och vilda djur till ett nytt sätt att skydda naturresurser i gemensamma landskap. FLOX har utvecklat en autonom, AI-utrustad drönarlösning som hjälper markägare och jordbrukare att framgångsrikt avvärja vilda djur. På så sätt kan man maximera jordbruksproduktionen och skydda unga skogar, vilket i sin tur förhindrar jordbruksexpansion i naturliga livsmiljöer för vilda djur.

    FLOXs teknik testas för närvarande också i några av de nordiska länderna som en möjlig lösning för att förhindra kollisioner mellan tåg och vilda djur.

    FLOX:s testfas

    FLOX första kommersiella leverans planeras till april 2022. Därefter kommer man att leverera sin lösning till mer än ett dussin olika kunder under 12 månader. Genom att implementera en kund i taget kommer FLOX under testfasen att tillämpa sin teknik på en mängd olika odlade fält och unga skogar. Man kommer lära dig genom insamlad data och snabbt kunna iterera på både hårdvara och mjukvara, samtidigt som man redan nu levererar värde till de tidiga användarna. Det finns fortfarande utrymme för ett fåtal jordbrukare eller markägare som vill delta i FLOX 12-månaders kommersiella testfas. Skicka ett mail till info@floxrobotics.com och berätta om er situation och varför ni vill testa FLOX.

    "Vi är mycket glada över vår kommande första kommersiella leverans i april, eftersom vi äntligen får praktisera det vi predikar: att vända det som tidigare varit en konflikt mellan människor och vilda djur till att kunna bevara naturresurser i gemensamma landskap. Därmed kan vi samexistera med det lokala vilda djurlivet på ett sätt som aldrig tidigare har varit möjligt. FLOX startade i slutet av 2020, och nu över ett år senare närmar vi oss vår första kommersiella leverans - vår första möjlighet att visa markägare och jordbrukare att vårt system, det första i sitt slag, verkligen kan hjälpa dem och leva upp till FLOX vision," avslutar Nozkova.

    FLOX:s produktnamn – en vink till den nordiska mytologin

    Grundarna av FLOX vill ta fasta på företagets nordiska identitet och den nordiska mytologin blev en inspiration till FLOX första produktserie. Den autonoma drönare Hugin flyger ut, återvänder och laddar upp hos basstationen Oden. I likhet med den mytologiska berättelsen om korpar och gudar räknar vi med att Hugin kommer att våga sig över hela världen och ladda upp sina nyvunna kunskaper till Oden. 

    Uppskalning av FLOX-teamet

    För att förbereda sig för den kommande kommersiella fasen har FLOX börjat skala upp sitt team. I januari rekryterades forskaren Simone Vaianella, expert på vilda djur och biologisk mångfald, samt marknadschefen Joon Knapen.

    "Det är fantastiskt att få vara med i teamet på FLOX som är fyllt av talang, energi och viljestyrka för att fullfölja vårt uppdrag: Samexistens med vilda djur. Jag har arbetat på många företag där syftet nästan var en efterkonstruktion. Att nu få vara en del av ett Startup där hela existensen bygger på dess syfte är otroligt inspirerande," säger Joon Knapen.

    Mer information om Simone Vaianella’s finns i vårt nyhetsrum här och om Joon Knapens utnämning här.

    Nu börjar nedräkningen till uppskjutningen av OH-1

    Från och med nästa vecka kommer FLOX att börja ge veckovisa uppdateringar när man räknar ner till den kommersiella uppskjutningen av OH-1 (Oden 1 & Hugin 1) i april 2022. Håll koll på företagets sociala medier om du vill hålla dig uppdaterad om den senaste utvecklingen:


    Om FLOX

    FLOX är ett Stockholmsbaserat startupföretag med en vision om att skapa samexistens med vilda djur. Företaget grundades i december 2020 med målet att erbjuda prisvärda skräddarsydda tjänster som tillhandahålls av autonoma drönare för att skydda grödor och unga växter från viltrelaterade skador. Prenumerera på FLOX nyhetsbrev genom att skicka ett e-pstmeddelande med <subscribe> i ämnesraden till: info@floxrobotics.com

    FLOX startade på Kungliga Tekniska högskolan med stöd från KTH Innovation.

      Är du en markägare eller jordbrukare som plågas av vilda djur och är intresserad av att bli en del av FLOX 12-månaders kommersiella testfas? Skicka ett e-postmeddelande med <calltoaction> i ämnesraden så kontaktar vi dig: info@floxrobotics.com.

      Kontakt:

      Om du har några frågor eller vill prata med FLOX vd Sara Nozkova, vänligen kontakta FLOX:s pressteam på press@floxrobotics.com.

      För allmänna frågor eller kundförfrågningar, vänligen kontakta FLOX på info@floxrobotics.com.

      Relaterade länkar

      Ämnen

      Kategorier


      Om Sting (Stockholm Innovation & Growth)

      Sting, utnämnd till världens bästa inkubator/accelerator 2021, hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika internationella tillväxtföretag med affärsutvecklingsstöd, rekrytering, finansiering och nätverk i världsklass. Sting har hjälpt mer än 340 startups sedan 2002, varav 70 procent fortsätter att utvecklas och växa idag. Tillsammans omsätter alla Sting-bolag mer än 3,6 miljarder kronor och de har skapat över 3300 jobb. Stingbolagen har tillsammans attraherat mer än 7,5 miljarder i privat kapital.


      Sting är också en aktiv utvecklare av ekosystemet i Sverige och medgrundare av initiativ som bland annat SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

      Stingalumner inkluderar bland annat: Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummeroch Mindmore.

      Läs mer på: https://sting.co/

      Kontakter

      Krim Talia

      Krim Talia

      Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

      Relaterat innehåll

      Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

      Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

      Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

      Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

      Sting (Stockholm Innovation & Growth)
      c/o A house, Östermalmsgatan 26A
      114 26 Stockholm
      Sweden