Gå direkt till innehåll
Esgaia-grundarna Simon Kristiansson, Anton Ljung och Frida Femling. Fotograf: Annika Derwinger Falkuggla.
Esgaia-grundarna Simon Kristiansson, Anton Ljung och Frida Femling. Fotograf: Annika Derwinger Falkuggla.

Pressmeddelande -

Esgaia har byggt en plattform för hållbara investeringar – Wellstreets fintechfond investerar

Fintechbolaget Esgaia, som gick igenom Sting Accelerate 2020, lanserar sin plattform för hållbara investeringar på bred front. Bland storkunderna finns Storebrand Asset Management och Länsförsäkringar. Nu investerar Wellstreet Fintech Fund i bolaget.

Hållbarhetsfrågor hamnar allt högre upp på investeraragendan. Majoriteten av alla finansiella produkter kommer ha fokus på hållbarhet år 2022, och åtta av tio institutionella investerare planerar att endast investera i ESG-produkter samma år[1]. ESG betyder hållbarhet och förkortningen står för Environmental, Social and Governance. Den snabbast växande strategin inom ESG är aktivt ägande, vilket är användningen av ägarskap för att påverka ett bolags verksamhet och beteende.

Startupbolaget Esgaia har byggt en plattform som hjälper investerare att beakta och minimera hållbarhetsrisker i portföljbolag. Genom att automatisera processer, främja samarbete och öka transparensen, sänker Esgaia barriärerna för aktivt ägande. Detta möjliggör att mer kapital driver förändring i bolag som behöver ställa om, vilket är en kritisk byggsten för att uppnå en global hållbar omställning.

Bakom bolaget står grundarna Anton Ljung, Frida Femling och Simon Kristiansson. Anton har en bakgrund från fondförvaltning och hållbara investeringar, Frida som dataingenjör och entreprenör och Simon från IT-arkitektur och webbutveckling.

Esgaia har utvecklat sin plattform tillsammans med några av de största institutionella investerarna i Sverige och Norge. Under det gångna året har plattformen varit i beta under varumärket Acty och investerare med mer än 235 miljarder euro AUM (Assets Under Management) har redan anslutit sig till plattformen. Bland kunderna finns Storebrand Asset Management och Länsförsäkringar.

Nu lanseras plattformen på bred front. I samband med detta investerar riskkapitalbolaget Wellstreet. Esgaia blir därmed den första investeringen från Wellstreet Fintech Fund I.

Det är inspirerande att arbeta med institutionella investerare som är i framkant inom området. Med rätt verktyg och strategier har de en enorm potential att skapa en positiv inverkan. Vi är verkligen glada över att ha Wellstreet ombord på denna resa för att bli den marknadsledande plattformen för aktivt ägande, säger Anton Ljung, medgrundare och vd för Esgaia.

– Som privatperson sparar jag som många andra i fonder på kort och lång sikt. För mig är det viktigt att de fonder jag investerar i ges möjlighet att prestera så bra som möjligt och arbetar aktivt med hållbarhet. Här ser jag att Esgaia verkligen gör nytta, vilket de bevisat genom att på kort tid etablera sin plattform hos några av de största fondbolagen. Esgaia är byggt för att möta den globala marknaden och jag ser fram emot att tillsammans med teamet, rulla ut denna plattform internationellt, säger Armando Coppola, partner och fondförvaltare på Wellstreet.


För mer information, vänligen kontakta:

Anton Ljung, medgrundare och vd Esgaia, 070-998 02 33, anton@esgaia.com

Om Esgaia:

Esgaia grundades i september 2020 och är ett svenskt mjukvaruföretag som fokuserar på att förenkla processen för aktivt ägande. Vårt team brinner för ESG-relaterade frågor och vi tror att hållbara investeringsmetoder är nyckeln till företagets tillväxt, lönsamhet och en ljusare framtid. Visionen är att bli den globala standarden för aktiv ägande.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Sting (Stockholm Innovation & Growth)

Sting hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika internationella tillväxtföretag med affärsutvecklingsstöd, rekrytering, finansiering och nätverk i världsklass. Sting har hjälpt mer än 340 startups sedan 2002, varav 70 procent fortsätter att utvecklas och växa idag. Tillsammans omsätter alla Sting-bolag mer än 3,6 miljarder kronor och de har skapat över 3300 jobb. Stingbolagen har tillsammans attraherat mer än 7,5 miljarder i privat kapital.

Sting är också en aktiv utvecklare av ekosystemet i Sverige och medgrundare av initiativ som bland annat SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Stingalumner inkluderar bland annat: Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummeroch Mindmore.

Läs mer på: https://sting.co/

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden