Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Entrans får genombrottsorder – ska producera el och värme i Åtvidaberg

Miljöteknikbolaget Entrans har fått sin första order på ett FlexiGen-system för kombinerad el- och värmeproduktion. FlexiGen ska anslutas till Åtvidabergs Industrigallerias hetvattenpanna och kommer att sänka fastighetens el- och värmekostnad med 30 respektive 70 procent.

Entrans har fått en order från Industrigallerian i Åtvidaberg som omfattar ett FlexiGen-system baserat på Entrans patent. Under eldningssäsong används FlexiGen som ett elkraftverk och producerar ca 75 kW el av lika mycket värme från pannan. När hetvattenpannan stoppas skiftar FlexiGen till värmepump för att tillgodose fastighetens behov av värme.

”Här är Entrans FlexiGen unik”, säger Claes Drougge, delägare och VD i Industrigallerian. ”Inte nog med att vi gör en avsevärd besparing genom att producera vår egen el under eldningssäsongen; under den varmare årstiden sparar vi dessutom pannan när den annars skulle gått i dellast och sänker samtidigt värmekostnaden med upp till 70 procent. Det här är energiåtervinning när den är som bäst, och miljöaspekten är av oerhörd vikt för oss”.

Industrigallerian är, förutom att vara en av nordens största industrifastigheter med 50 000 kvm produktions- och kontorsytor, ett så kallat ”Industrial Business Residence” där företagen genom en unik samverkansmodell ges möjlighet att utveckas snabbare än vad svenska företag normalt gör. Konceptet har i media fått benämningen ”Åtvidabergsmodellen”.  

”Ordern är oerhört viktig för oss, både för att den visar ett förtroende för Entrans och vår produkt, och som referens. Nu får vi en möjlighet att visa alla potentiella kunder vårt FlexiGen-koncept, säger Johan Hellqvist, vd på Entrans.

Kontakt
Johan Hellqvist, VD, Entrans AB, 073-327 97 97, johan.hellqvist@entrans.se
Claes Drougge, VD, IBR - Industrial Business Residence, 070-757 24 68, claes@acc-group.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Entrans
Entrans AB utvecklar och tillverkar system som använder värme vid låga temperaturer ( 50-250°C) för att producera el, värme och eller kyla. Exempel på värmekällor som kan avvänds är tex industriell spillvärme, hetvattenpannor, större dieselmotorer och fjärrvärme. Tekniken är patenterad och marknadsförs under varumärket FlexiGen. Bolaget finns i Stockholm och är med i STING (Stockholm Innovation & Growth). Mer information: www.entrans.se

Om Industrigallerian
Industrial Business Residence är både konceptet och platsen som gör det enklare att göra affärer och utveckla företag. Våra 55 000 kvm inhyser unga, innovativa svenska företag blandat med erfarna producerande företag. Även Linköpings Universitet bor hos oss och erbjuder en entreprenörsutbildning för framtidens företagare. Vårt koncept innebär att företaget får unika förutsättningar att växa och skapa lönsamhet snabbare.

Om STING (Stockholm Innovation & Growth)
STINGs vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn STING är ett non-profit företag, som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. STING har sitt huvudkontor i Kista Science City. Huvudpartners är Innovationsbron och KTH. Mer information: www.stockholminnovation.com

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden