Gå direkt till innehåll
Deeptech trendar när Sting har kickoff för 22 nya startups

Pressmeddelande -

Deeptech trendar när Sting har kickoff för 22 nya startups

Idag är det dags för 22 startups att påbörja sin resa hos Sting. När grundarna samlas för kickoff i A-house är trenden tydlig: deeptechbolagen dominerar, och hos dom sticker den stora andelen kvinnliga grundare och VDar ut. 9 av 10 startups med högteknologiska innovationer har minst en kvinnlig grundare och 6 av 10 en kvinnlig VD.

”Vi, tillsammans med många andra aktörer i ekosystemet, har jobbat hårt för att få fram bra bolag inom deeptech under flera års tid. Och äntligen ser vi resultat! Särskilt roligt är det att, trots våra fördomar, så många duktiga kvinnor visar framfötterna som ägare och VDar”, säger Raoul Stubbe, som coachat deeptechbolag på Sting sedan 2006.

”Jag tror detta är ett resultat av fokuserat arbete på flera håll och investerare har visat ett allt större intresse för både högteknologi och kvinnliga entreprenörer. Aktörer som Vinnova och KTH har länge jobbat strategiskt för att få in fler kvinnor och vi på Sting har sedan 2017 haft som mål att förbättra könsbalansen i våra grundarteam. Det är otroligt inspirerande att vi nu lyckats förena så många kvinnor i samma program,” fortsätter Raoul.

I år har kvaliteten på ansökningarna varit så hög att man beslutat att ta in fler bolag än vanligt. Ändå är det färre än 15% som antagits till höstens program.

Ett av dessa är CelluXtreme som gör kompositmaterial av biobaserad, förnybar råvara.

”Vår vision är att förse världen med ett unikt materialkoncept baserat på superstarka fibrer från nanocellulosa. Vi har fantastiska forskningsresultat i ryggen och genom Sting Incubate Deeptech får vi tillgång till den expertis och de nätverk vi behöver för att utveckla ett högteknologiskt bolag,” säger Anna Wiberg, VD och medgrundare av CelluXtreme.

Ett annat är Mycomine, som utvecklar biologiska reningsverk där svamp bryter ner föroreningar som oljor, diesel och plast och gör om det till biomassa.

”Vi befinner oss i en intensiv fas där vi skalar upp verksamheten från laboratorium till att kunna möta marknadens behov. Vi ser fram emot att, tillsammans med Sting, vässa affärsmodellen för att nå ut till etablerade industrier med ett nytt, innovativt tänk,” säger Magnus Ivarsson, VD och medgrundare för Mycomine.

CUBO har tagit fram en lösning för att lagra data i DNA.

“Datamängden som genereras i världen fortsätter bara växa. Sättet vi lagrar data på i nuläget är inte bara väldigt energikrävande, det är på väg att nå sina fysiska begränsningar. DNA är bland de mest informationstäta molekylerna på vår planet, det är extremt stabilt och kräver väldigt lite energi för att underhållas. Vi på CUBO ser fram emot att, med Stings hjälp, ta steg framåt för att nå ut i världen med datalagring i DNA,” säger Cynthia Perez Estrada, medgrundare av CUBO.

Följande 22 bolag har valts ut till Stings program med start under hösten:

Alwy

En digital, finansiell rådgivare som, med hjälp av AI, hjälper konsumenter få kontroll över sin ekonomi. Alwy-appen sammanställer ekonomin och ger personliga insikter, råd och spartips.

Beskow von Post

En brygga mellan avfall och återvinning av textilier. Beskow von Post ger textilt avfall nytt värde genom up-cycling och design och hjälper på så sätt företag in i den cirkulära ekonomin.

BrainZell

Labbodlade minihjärnor för säkrare mediciner. BrainZell använder stamcellsbaserade modeller som matchar den mänskliga hjärnan bättre än djurs. På så sätt kan läkemedelsindustrin testa 100 gånger fler molekyler och samtidigt minska tester på djur.

CelluXtreme

Kompositmaterial från biobaserad, förnybar råvara. CelluXtremes unika teknologi spinner starka fibrer av 100% cellulosa. Materialet är biobaserat, förnybart och produceras i en vattenbaserad process med hjälp av grön kemi.

CelluXtreme startade på Kungliga Tekniska Högskolan med stöd från KTH Innovation.


DTR1

En mjukvarulösning som gör det möjligt att utöka kapaciteten hos elnätutrusningar och ger större flexibilitet i drift och planering. DTR1s lösning bidrar till att förbättra nätutnyttjandet med upp till 20% och kan potentiellt sänka CAPEX för nya installationer med upp till 40%.

DTR1 startade på Kungliga Tekniska Högskolan med stöd från KTH Innovation.

CUBO

Lagrar digitala data i DNA. Världen närmar sig fysiska begränsningar för datalagring, samtidigt som data produceras i en allt snabbare takt. CUBO har tagit fram ett sätt att lagra data i DNA, en möjlighet att lagra otroligt stora mängder data, säkert och hållbart.

FACING IT

En AI-driven app som hjälper användaren att övervinna rädsla och social ångest. FACING IT identifierar användarens beteende och lär ut evidensbaserade strategier för att bryta mönster och leva ett rikare liv.

FarmUp

Appen som gör det lätt att köpa och sälja närproducerad mat. FarmUp kopplar ihop matproducenter direkt med slutkunder. Genom att ta bort alla mellanhänder i livsmedelskedjan hjälper FarmUp producenterna bli mer lönsamma och underlättar samtidigt för konsumenter, restauranger och matbutiker.

Forkcast

AI-baserad restaurangplanering för mer hållbar och lönsam verksamhet. Forkcast hjälper restaurangchefer planera bättre för att undvika matsvinn, kostsam felbemanning och sena schemaändringar. Detta med skräddarsydda försäljningsprognoser med hjälp av AI.

Gordian

Datadrivet beslutsstöd för kostnadseffektiv och framtidssäker transportelektrifiering. Gordian förser laddpunktsoperatörer och logistikföretag med verktyg för mer optimerad transportplanering genom att analysera miljoner rörelsemönster.

Gordian startade på Kungliga Tekniska Högskolan med stöd från KTH Innovation

Mycomine

Hållbara lösningar för nedbrytning av kemiska avfall såsom oljor. Mycomine erbjuder MycoCube, ett portabelt, biologiskt renhållningsverk där den aktiva ingrediensen är mikroskopisk svamp.

Myreload

Appen som gör det möjligt för privatpersoner och företag att hyra ut sina befintliga laddplatser för elbilar. Reloads plattform siktar på att bli världens största delningsnätverk av publika laddplatser.

Nock

Framtidens digitala kontor för hybridarbetsplatser. Nock fångar de delarna av det fysiska kontoret som många saknar, såsom ad hoc-kommunikation och känslan av tillhörighet. Den transparanta plattformen gör det möjligt att se när kollegor interagerar och enkelt hoppa in i samtal.

OrganAise

Framtidens digitala assistent som garanterar användarens integritet. OrganAIse hjälper användaren strukturera sitt liv, både professionellt och privat.

Ovulai

Den första medicinska appen för att lindra kroniska, gynekologiska tillstånd såsom PCOS. Ovulais digitala, evidensbaserade hälsoprogram hjälper kvinnor hantera gynekologiska besvär och förebygga följdsjukdomar.

Ovulai startade på Kungliga Tekniska Högskolan med stöd från KTH Innovation.

Parently

Barnprodukter som en prenumerationstjänst. Parently är en cirkulär plattform där föräldrar kan hyra barnprodukter. Parently tar hand om leverans, försäkring, retur och rekonditionering för att sedan skicka vidare produkterna till nästa hållbara familj.

Rebelwork

Gör egenföretagande enkelt genom att hjälpa till med allt från administration till att hitta uppdrag. Rebelworks app hjälper kunderna visualisera och optimera ekonomiska aspekter och anpassa bolaget till företagarens behov.

reCRQL

SaaS-plattform för nästa generations cirkulära detaljhandel. Med reCRQL kan handlare driva sin egen pålitliga och datarika andrahandsmarknadsplats utan att behöva utveckla en egen plattform.

SCRIIN

Smart teknologi för att aktivera barn och unga och hjälpa dom finna balans i en digital värld. SCRIIN utvecklar produkter för skolor, företag och familjer som inspirerar till mer fysisk aktivitet och sunda digitala vanor.

Silo Team

En onboarding platform för Engineering Managers som hjälper tech-teams förmedla teknisk dokumentation, till exempel kodbas och serverarkitektur.

Sum Health

Ett community som, med hjälp av AI och NLP, kan hjälpa patienter dela erfarenheter och på så sätt snabbare finna rätt diagnos. Sum Health använder modern textbehandling på patienters hälsoberättelser för att hjälpa sjukvården till insikter och göra den mer patientcentrerad.

UTI-lizer

Ett nytt, kostnadseffektivt och patientnära sätt att diagnostisera urinvägsinfektion som motverkar ökningen av antibiotikaresistens. Utilizer har tagit fram ett test för urinvägsinfektion som kan utföras i primärvården, utan att behöva skickas till centrala laboratorier, vilket spar tid, pengar och säkerställer att antibiotika endast används då det behövs.

UTI-lizer startade på Kungliga Tekniska Högskolan med stöd från KTH Innovation.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Sting (Stockholm Innovation & Growth)

Sting, utnämnd till världens bästa inkubator/accelerator 2021, hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika internationella tillväxtföretag med affärsutvecklingsstöd, rekrytering, finansiering och nätverk i världsklass. Sting har hjälpt mer än 370 startups sedan 2002, varav 70 procent fortsätter att utvecklas och växa idag.

Tillsammans omsätter alla Sting-bolag mer än 3,8 miljarder kronor och de har skapat över 3400 jobb. Sting-bolagen har tillsammans attraherat mer än 9,9 miljarder kronor i privat kapital.

Sting är också en aktiv utvecklare av ekosystemet i Sverige och medgrundare av initiativ som bland annat SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Sting-alumner inkluderar bland andra: Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Läs mer på: https://sting.co/

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden