Gå direkt till innehåll
STING Capital investerar i Peepoople

Pressmeddelande -

STING Capital investerar i Peepoople

STING Capital har tillsammans med affärsänglar investerat i Peepoople. Peepoople utvecklar en innovativ och patenterad engångstoalett, Peepoo, som tar ett helt nytt grepp för att lösa sanitetsproblemen i utvecklingsländerna. Peepoople står nu inför kommersialisering av produkten och under 2010 kommer Peepoo att lanseras i storskaliga pilotprojekt i Kenya och Bangladesh. Peepoople har potential att bli en ny internationell framgång inom cleantech området.

Peepoople adresserar ett av världens största problem - det faktum att 2,6 miljarder människor i världen saknar tillgång till en toalett. Slumområden världen över växer explosionsartat och idag bor över 1 miljard människor i dessa extremt tätbefolkade områden där avsaknaden av sanitetslösningar får mycket allvarliga hälso- och miljömässiga konsekvenser. Varje år dör 1,8 miljoner människor till följd av diarrésjukdomar, varav 90% är barn under fem år.

- Detta är en mycket spännande investering i ett företag som adresserar en mångmiljardmarknad och samtidigt innebär en mycket efterfrågad lösning och en lite drägligare tillvaro för en betydande del av jordens befolkning. Vi kan således bidra till att bygga upp ytterligare ett svenskt framgångsrikt exportföretag som samtidigt bidrar till att lösa ett problem som FN har prioriterat högt på sin agenda, säger Martin Gemvik, Investment Manager på Sting Capital.

Peepoo är en självsanerande och biologiskt nedbrytbar engångstoalett i form av en påse som efter användning kan användas som gödsel. Den är tillverkad av biologiskt nedbrytbar plast och innehåller urea som inaktiverar patogenerna (bakterier, virus och parasiter) i fekalierna. Peepoo är en högteknologisk lågkostnadsprodukt som varken kräver initiala investeringar, tillgång till vatten eller fast infrastruktur. Peepoo konceptet är baserat på forskningsresultat från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och KTH. Upphovsmannen är Anders Wilhelmson, arkitekt och professor på KTH i Stockholm.

Peepoople har under 2008-2009 genomfört lyckade fälttester med användare i Kenya, Bangladesh och Indien. Man står nu inför att kommersialisera produkten och under 2010 kommer Peepoo att lanseras i storskaliga pilotprojekt i Kenya och Bangladesh, och en första högkapacitets produktions-anläggning skall färdigutvecklas med målet att börja leverera Peepoos i augusti 2010.

Peepoople har just avslutat första omgången av extern finansiering med affärsänglar och STING Capital. Bolaget förbereder nu ytterligare finansieringsrundor för att kunna starta serieproduktionen av Peepoo toaletten. Peepoople har nyligen rekryterat en extern VD, Karin Ruiz, som tidigare arbetat i ledande befattningar på bl.a. Capio, Invest in Sweden Agency och Tetra Pak och som har lång erfarenhet av affärsutveckling, företagsledning och affärsuppbyggnad, bl.a. från flera länder i Asien.

- Vi är mycket glada att ha fått in STING Capital som ägare och ser detta som en bekräftelse på potentialen i Peepoople. Vi hoppas och tror att STING Capital på ett värdefullt sätt kommer att hjälpa till att ta företaget till nästa steg i sin utveckling, säger Anders Wilhelmson, grundare till Peepoople.

För mer information
Martin Gemvik, Investment Manager STING Capital, martin.gemvik@stingcapital.com, 070-578 95 62
Karin Ruiz, VD Peepoople, kr@peepoople.com, 070-645 78 04
Anders Wilhelmson, Grundare Peepoople, aw@peepoople.com, 070-638 11 91, www.peepoople.com

Om STING Capital
Riskkapitalfonden STING Capital har bildats av affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth AB) och Innovationsbron. Övriga investerare är affärsänglar från nätverket STING Business Angels, Pod Venture Partner, Folksam, Östersjöstiftelsen, ALMI Stockholm, Länsförsäkringar Stockholm, Peder Sager Wallenbergs Stiftelse, Allba Invest, TageHus Förvaltning och KTH Holding. STING Capital investerar i innovativa teknikbolag i tidiga skeden och med stor internationell potential. STING Capital investerar normalt 1- 4 Mkr per bolag och är oftast första externa investeraren i bolaget. www.stingcapital.com

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden