Gå direkt till innehåll
Cribble-grundarna (från vänster): Christine Montalvo och Josefin Palmgren
Cribble-grundarna (från vänster): Christine Montalvo och Josefin Palmgren

Pressmeddelande -

Cribble utmanar normerna i leksaksvärlden

Nystartade Cribble Craft vill bidra till lek som utvecklar kompetenser där det idag är stora skillnader mellan män och kvinnor. Genom att bygga och designa själv i en kreativ, lekfull och könsneutral värld får barnen möjlighet att närma sig spatial kognition på ett sätt de inte har ingång till i dagsläget. Nu lanserar Cribble Craft både online och i butik med sina första produkter.

Josefin Palmgren och Christine Montalvo är kvinnorna bakom byggkittet Cribble, som lanseras på Söders favoritpysselbutik Material (Stockholm) och experimentverkstaden Cool Minds (Malmö) i dagarna. Cribble har ett uttalat mål att öka jämlikheten genom att adressera de kognitiva kompetensskillnader som står att finna på generell nivå världen över. Flickor och kvinnor tenderar att prestera sämre än pojkar och män gällande spatial kognition. Samtidigt är de leksaker som utvecklar denna kompetens ofta hårt riktade mot just pojkar.

Josefin byggde själv sina egna miniatyrhus som barn, och detta födde idén till en leksak som känns mer tillgänglig för flickor tematiskt, men innehåller de utmaningar som vanligtvis är reserverade för “pojkleksaker”. Genom att planera och utföra en egen design samt passa ihop bitar möter cribblaren en spännande problemlösning som utvecklar förmågan att tänka kring rum och rotation.

Med Cribble kan du bygga ett eget hus i miniatyr, helt efter egen design. Även möbler i miniatyr går att bygga ihop med några av Cribbles kit, bitar som både kan byggas ihop enligt instruktion, men också kombineras helt efter egen smak och tycke. Byggandet inbjuder också till övrig design, pyssel och skapande, t.ex. kan du tapetsera, måla eller lägga mosaik på golvet.

- Cribble är en tom målarduk att uttrycka sitt eget skapande på, kreativa byggstenar att skapa precis vad som helst med, säger Josefin Palmgren, medgrundare och produktutvecklare på Cribble.

Cribble skiljer sig från andra leksaker genom att både ha ett tydligt syfte och pedagogik, och samtidigt sätta barnens leklust i första rummet.

- Vi fokuserar på att skapa en leksak som barnen älskar att leka med, om barnen inte är taggade på Cribble spelar det nämligen ingen roll hur pedagogisk och utvecklande den är, fortsätter Josefin.

Resultatet blir en produkt med den unika profilen att den tilltalar såväl leksugna och kreativa barn som deras medvetna föräldrar.

- Cribble uppmanar både till lek och lärande, på ett snyggt och genomtänkt sätt, säger Marielle Sterner, VD på Cool Minds, ett lek- och kunskapslabb med teknikfokus för barn.

Cribble Craft har fått stöd och finansiering från inkubatorn Sting, Almi, Vinnova och Propel Capital . Bakom sig har företaget också en framgångsrik Kickstarter där de blev utvalda till “Projects we love” och de är en av årets “Design Talents” på Formex i januari 2019. Men Cribble vill expandera snabbt och söker även nya investerare, speciellt de med erfarenhet av relaterade branscher.

- Vi vill växa och expandera för att bli tillgängliga över hela världen, och förändra leksaksindustrin så mycket vi kan. På det sättet hoppas vi också bidra till att flickor och pojkar får samma förutsättningar i deras fortsatta utveckling, säger Christine Montalvo, VD och medgrundare på Cribble.

Kontakt
Josefin Palmgren, grundare och produktutvecklare, josefin@cribble.se, 0709-909030

Presskit
https://drive.google.com/open?id=1xp_hWYNdfTZdg_Gs0bZgTc2eQnHK1YCi

Cribble på sociala medier
www.cribble.se
www.facebook.com/cribblecraft
www.instagram.com/cribblecraft

Mer om skillnader inom spatial kognition mellan män och kvinnor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26825049


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Sting (Stockholm Innovation & Growth)
Sting har sedan 2002 hjälpt entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika tillväxtföretag. Vi erbjuder startups finansiering, affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Sting har stöttat över 240 startups, av vilka 70 procent fortsätter att utvecklas och växa idag. Tillsammans har alla Sting-bolagen en omsättning på över 2,1 miljarder kronor, varav 71 procent kommer från export. De har dessutom skapat över 1800 jobb. Mer information: www.sting.co

Kontakter

Krim Talia

Krim Talia

Presskontakt Vd 070-973 26 65 Om Krim Talia

Sting (Stockholm Innovation & Growth) - Nå dina mål snabbare

Sting – utnämnd till världens bästa inkubator och accelerator 2021 – hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika, internationella tillväxtföretag i världsklass. Det görs genom att erbjuda inkubator- och accelerator-program där affärsutvecklingsstöd och hjälp med rekrytering, finansiering och nätverk ingår.

Sedan starten 2002 har Sting hjälpt 400+ startups och 70 procent av bolagen utvecklas och växer än idag. Under 2022 samlade Sting-bolagen in totalt 1,4 miljarder kronor i privat kapital och sysselsatte 3200 människor. Sting är medgrundare till SUP46, THINGS, Ignite Sweden, Sweden Sustaintech Venture Day, Luminar Ventures och Propel Capital.

Några framgångsrika Sting-bolag är Yubico, Sellpy, Airmee, Surfcleaner, Midsummer, Worldfavor, Skrym och Karma.

Sting (Stockholm Innovation & Growth)
c/o A house, Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
Sweden